ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η διπλωματία με το Ιράν θα υποστηριχθεί από τη στρατιωτική ισχύ

ΗΠΑ: Η διπλωματία με το Ιράν θα υποστηριχθεί από τη στρατιωτική ισχύ

Ο αμερικανός υπουργός 'Αμυνας Τσακ Χέιγκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η διπλωματική διαδικασία που έχει αρχίσει η Ουάσινγκτον με το Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα θα πρέπει να υποστηριχτεί από την στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ.

"Γνωρίζουμε ότι η διπλωματία δεν μπορεί να λειτουργεί στο κενό", δήλωσε ο Χέιγκελ ενώπιον των συνέδρων στη διάσκεψη για την ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου που διεξάγεται στη Μανάμα. "Η επιτυχία μας θα συνεχίσει να εξαρτάται από τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ και την αξιοπιστία των εγγυήσεών μας στους συμμάχους και εταίρους μας στη Μέση Ανατολή".

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, με στόχο να καθησυχάσει τους άραβες ηγέτες του Κόλπου για τις προθέσεις της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι ακόμη κι αν η διπλωματία προωθείται, οι αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλεια θα υποστηριχθούν από ισχυρή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Κόλπου.

Ο αμερικανός υπουργός διατύπωσε επίσης νέες προτάσεις για τη βελτίωση της περιφερειακής ασφάλειας, περιλαμβάνοντας την ενίσχυση των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων και επιτρέποντας στα έξι κράτη μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου να αγοράσουν αμερικανικά αμυντικά συστήματα ως οργανισμός που προωθεί την περιφερειακή συνεργασία. "Στόχος μας είναι οι σύμμαχοι και εταίροι μας σε αυτή την περιοχή να είναι ισχυρότεροι και πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν κοινές απειλές", επισήμανε.

Η ομιλία του αμερικανού αξιωματούχου στο Manama Dialogue Security Forum πραγματοποιείται σε μια στιγμή αυξημένης έντασης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους άραβες εταίρους της στον Κόλπο.

Ηγέτες στην περιοχή ανησυχούν μήπως το μέχρι σήμερα επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή στραφεί στην Ασία, ενώ εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο διαχείρισης από την Ουάσινγκτον των κινημάτων της αραβικής άνοιξης και του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Οι ΗΠΑ θα "διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία με δύναμη 35.000 ανδρών στην περιοχή του Κόλπου" και με προηγμένης τεχνολογίας αμυντικά συστήματα, τόνισε ο Χέιγκελ προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές φρεγάτες πέρασαν από τα Στενά του Χορμούζ, στον Περσικό Κόλπο, 50 φορές τους τελευταίους έξι μήνες, για να εξασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.