ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ποδοπάτησε το «ευρωπαϊκό όνειρο»

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ποδοπάτησε το «ευρωπαϊκό όνειρο»

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτωρ Πόντα κυριολεκτικά ποδοπάτησε το «ευρωπαϊκό όνειρο» των εκλογέων του, δηλώνοντας πως υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Τζέιμς Κάμερον για τον περιορισμό της πρόσβαση των Ρουμάνων μεταναστών στην αγορά εργασίας και τις κοινωνικές εγγυήσεις.

Το πρόβλημα της βρετανικής κυβέρνησης έγκειται στο ότι η κοινωνία κουράστηκε από την πλημμυρίδα της φτηνής εργατικής δύναμης και των πολυάριθμων «επιδοματούχων» από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τον Ιανουάριο του 2014 σταματούν οι προσωρινοί περιορισμοί, τους οποίους εισήγαγε η Αγγλία αναφορικά με τους πολίτες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Προκαλεί τρόμο ένα νέο κύμα μεταναστών που θα τσακίσει το βρετανικό σύστημα κοινωνικών παροχών, πράγμα που άρχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εσωτερική βρετανική πολιτική. Το πρόβλημα βρίσκεται στην αρχή της ισότητας όλων των πολιτών των χωρών μελών της Ε.Ε. Η αρχή αυτή απαγορεύει ευθέως την πολιτική διακρίσεων ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασία και τις κοινωνικές εγγυήσεις.

Όσο η ευρωπαϊκή οικονομία ήταν σε τροχιά ανάπτυξης, η αρχή αυτή δεν ενοχλούσε κανένα. Όταν όμως η ευρωπαϊκή οικονομία εισήλθε σε ύφεση, η παρουσία ρουμάνων, βουλγάρων, πολωνών και άλλων μεταναστών έγινε ανεπιθύμητο βάρος για την αγορά εργασίας και για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο βρετανός πρωθυπουργός έκανε το πρώτο βήμα – δήλωσε πως οι κανονισμοί χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων και πληρωμών θα διαφοροποιούν τους βρετανούς από τους «υπόλοιπους ευρωπαίου