ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η απομάκρυνση των χημικών ενδέχεται να καθυστερήσει

Συρία: Η απομάκρυνση των χημικών ενδέχεται να καθυστερήσει

Η απομάκρυνση των χημικών όπλων από το έδαφος της Συρίας ενδέχεται να καθυστερήσει κατά τι λόγω των επιχειρησιακών δυσκολιών που συνεπάγεται η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Αχμέτ Ουζουμτζού.

Πάντως η όποια καθυστέρηση θα είναι μικρή και η προθεσμία που έχει οριστεί για την καταστροφή των όπλων αυτών, τα μέσα του 2014, παραμένει ρεαλιστική, πρόσθεσε ο Ουζουμτζού, στον οργανισμό του οποίου έχει ανατεθεί η εποπτεία της διαδικασίας καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Τα πιο επικίνδυνα χημικά όπλα πρέπει να έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας έως την 31η Δεκεμβρίου, ενώ τα όπλα μιας δεύτερης κατηγορίας πρέπει να έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας ως την 5η Φεβρουαρίου.

«Με δεδομένες τις συνθήκες στη χώρα αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Ουζουμτζού, ο οποίος βρίσκεται στο Όσλο για να παραλάβει εκ μέρους του ΟΑΧΟ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης αύριο, σε δηλώσεις του σε μια συνέντευξη Τύπου.

OPC2

«Υπάρχουν πολύ απαιτητικά χρονοδιαγράμματα τα οποία θέλουμε να εκπληρώσουμε και είμαι πεισμένος ότι η προθεσμία (για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων) ως τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου θα τηρηθεί».

Σύμφωνα με τον Ουζουμτζού οι βασικές δυσκολίες είναι η ασφάλεια, ιδίως σε δευτερευούσης σημασίας δρόμους και περιοχές πρόσβασης στις διάφορες εγκαταστάσεις, και η αυστηρή διαδικασία επαλήθευσης, η οποία προαπαιτεί εκτεταμένη συνεργασία με στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μολαταύτα ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ είπε ότι η πρώτη φάση της απομάκρυνσης των όπλων μπορεί να γίνει στις αρχές ως τα μέσα του Ιανουαρίου και η δεύτερη μπορεί να καθυστερήσει για «μερικές ημέρες».

Τα όπλα θα μεταφερθούν εκτός Συρίας με φορτηγό πλοίο. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει πού θα μπορούσε να λάβει χώρα η διαδικασία καταστροφής τους.