ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Σε κόκκινο συναγερμό το νησί της Μαδέρα λόγω κακοκαιρίας

Πορτογαλία: Σε κόκκινο συναγερμό το νησί της Μαδέρα λόγω κακοκαιρίας

Περισσότεροι από 2.000 επιβάτες καθηλώθηκαν στο αεροδρόμιο της Φουντσάλ, πρωτεύουσας της Μαδέρα εξ αιτίας της διακοπής της εναέριας κυκλοφορίας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν πάνω από το πορτογαλικό νησί στον Ατλαντικό.

Οι πτήσεις ακυρώθηκαν, καθυστερούν ή εκτρέπονται , δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa ο αναπληρωτής διευθυντής του αεροδρομίου της Μαδέρα Ρομπέρτο Σαντα Κλάρα.

Μια πτήση από τη Στοκχόλμη κατευθύνθηκε στο νησί του Πόρτο Σάντο και μια άλλη προσγειώθηκε στο ισπανικό νησί Λανζαρότε στα Κανάρια Νησιά. Η κακοκαιρία έχει επίσης διαταράξει και τη θαλάσσια σύνδεση με τη Μαδέρα, το πολύ δημοφιλές νησί για τους τουρίστες της Βόρειας Ευρώπης, μπλοκάροντας τα κρουαζιερόπλοια.

Οι αρχές έχουν «τοποθετήσει» το νησί της Μαδέρας σε κόκκινο συναγερμό, το ανώτερο σημείο επικινδυνότητας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που αναμένονται μέσα στη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη. «Αναμένουμε μια περίπλοκη κατάσταση », δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Λουίς Νέρι.

Τα σχολεία στη Μαδέρα θα είναι κλειστά την Τετάρτη το πρωί λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων ενώ ο πληθυσμός κλήθηκε να αποφεύγει τις βραδινές μετακινήσεις. Την Τρίτη το βράδυ καταγράφηκαν ριπές ανέμου άνω των 190 χιλιομέτρων ανα ώρα στο βόρειο τμήμα του νησιού. Τον Φεβρουάριο του 2010, η Μαδέρα επλήγη από θανατηφόρα καταιγίδα που προκάλεσε εκατό θανάτους και σημαντικές ζημιές.