ΚΟΣΜΟΣ

«Απατεώνας» ο διερμηνέας της νοηματικής στην τελετή για τον Μαντέλα

«Απατεώνας» ο διερμηνέας της νοηματικής στην τελετή για τον Μαντέλα

Ο διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας που εμφανίστηκε χθες επί μακρόν στην οθόνη της δημόσιας νοτιοαφρικανικής τηλεόρασης για να αναμεταδώσει την επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα δεν κατείχε διόλου τη νοηματική γλώσσα και το μόνο που έκανε ήταν να κινεί ασυνάρτητα τα χέρια του, κατήγγειλαν σήμερα οργανώσεις κωφαλάλων στη Νότια Αφρική.

"Είναι ένας απατεώνας. Η κοινότητα των κωφαλάλων στη Νότια Αφρική είναι εξοργισμένη", δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού "Εκπαίδευση και ανάπτυξη της νοηματικής γλώσσας" στο Κέιπ Τάουν Κάρα Λένινγκ.

Επίσης, σύμφωνα με την Ντελφίν Χλουνγκουάνε που είναι επίσημη διερμηνέας της DeafSA, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας κωφαλάλων της Νότιας Αφρικής, ο άγνωστος αυτός άνδρας "κουνούσε τα χέρια του προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν γνώριζε κανέναν γραμματικό κανόνα, δεν χρησιμοποιούσε καμιά δομή της νοηματικής γλώσσας. Δεν μετέφρασε απολύτως τίποτα, καμιά από τις χειρονομίες του δεν σήμαινε κάτι".

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο σήμερα στη Νότια Αφρική και οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης δεσμεύτηκαν να δώσουν απάντηση, η οποία ακόμη δεν έχει δοθεί.

"Οι κωφάλαλοι της Νότιας Αφρικής δεν τον γνωρίζουν, ούτε οι διερμηνείς τον γνωρίζουν. Δεν ξέρουμε τίποτε γι αυτόν, ούτε το όνομά του. Εμφανίστηκε για την περίσταση αυτή, δεν ξέρουμε πώς", δήλωσε η Χλουνγκουάνε, προσθέτοντας ότι ο διερμηνέας αυτός ουδέποτε είχε εργασθεί κατά το παρελθόν σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ο διερμηνέας αυτός να χρησιμοποίησε νοηματική γλώσσα διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιείται στη Νότια Αφρική, η Χλουνγκουάνε απάντησε πως ούτε οι κωφάλαλοι τηλεθεατές στις άλλες χώρες του κόσμου κατάλαβαν το παραμικρό από τις χειρονομίες του προσώπου αυτού.

Η DeafSA καταδίκασε την παρουσία του άγνωστου αυτού άνδρα στην επίσημη τελετή στην οποία παρέστη ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα και δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Όταν οι ξένοι ηγέτες εκφωνούσαν την ομιλία τους από το βήμα του σταδίου Σόκερ Σίτι, χωρητικότητας 94.000 θέσεων, ο νεαρός άνδρας με την κορδέλα της επίσημης διαπίστευσης γύρω από το λαιμό του "έκανε νοήματα με τα χέρια που δεν σήμαιναν απολύτως τίποτε. Υποτίθεται ότι χρησιμοποιείς και εκφράσεις του προσώπου. Ούτε αυτό έκανε. Το μόνο που έκανε ήταν να χειρονομεί, επινοούσε τα νοήματα στην πορεία. Δεν ήξερε να πει ούτε τα βασικά, ούτε ευχαριστώ", τόνισε η Χλουνγκουάνε.