ΚΟΣΜΟΣ

Σταματά η Βαυαρία την επανέκδοση του βιβλίου του Χίτλερ, «Ο Αγών μου»

Σταματά η Βαυαρία την επανέκδοση του βιβλίου του Χίτλερ, «Ο Αγών μου»

Το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκατέλειψε το σχέδιο να προχωρήσει στην ανατύπωση μιας νέας ακαδημαϊκής έκδοσης του ιδεολογικού μανιφέστου του ναζισμού, του βιβλίου «Ο Αγών μου» (Mein Kampf), του Αδόλφου Χίτλερ, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και κριτικό σχολιασμό, παρότι η διά νόμου απαγόρευση έκδοσης του βιβλίου αυτού λήγει το 2015.

Το κρατίδιο της νότιας Γερμανίας, στις αρχές του οποίου ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του Χίτλερ από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει απαγορεύσει κάθε επανέκδοση. Όμως τα δικαιώματα αυτά εκπνέουν στο τέλος του 2015, 70 χρόνια μετά τον θάνατο του Χίτλερ. Η Βαυαρία σχεδίαζε για εκείνη την περίοδο να προχωρήσει στην ανατύπωση μιας νέας έκδοσης του κειμένου, που θα εμπεριείχε κριτικό σχολιασμό από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας που εδρεύει στο Μόναχο (IfZ).

«Οι πολυάριθμες συζητήσεις που είχαμε με θύματα του Ολοκαυτώματος και τις οικογένειές τους μας έδειξαν ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανατύπωσης των αισχρών αυτών κειμένων θα προκαλούσε τεράστιο πόνο» δήλωσε ο υπουργός Επιστημών της κρατιδιακής κυβέρνησης της Βαυαρίας Λούντβιχ Σπένλε σήμερα. Για αυτό ακριβώς το λόγο, συνέχισε ο ίδιος, η κυβέρνηση του Βαυαρικού κράτους απρόσμενα συμφώνησε, κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, αργά χθες να εγκαταλείψει τα σχέδια για την επανέκδοση με σχόλια ιστορικών του Ινστιτούτου δύο χρόνια αφότου ανέθεσε την εργασία αυτή σε αυτό. Ο υπουργός ανέφερε σε ανακοίνωση στον κυβερνητικό ιστότοπο ότι η Βαυαρία θα συνεχίσει να λαμβάνει νομικά μέτρα ενάντια σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να δημοσιεύσει ακόμη και αποσπάσματα από το βιβλίο.

Mein Kampf

Δήλωσε ότι η Βαυαρία θα ζητήσει από τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βρει τη λύση στην επερχόμενη εκπνοή των πνευματικών δικαιωμάτων. Η τοπική κυβέρνηση είχε επενδύσει περισσότερα από 500.000 ευρώ στην προετοιμασία της ακαδημαϊκής επανέκδοσης, επεσήμαναν μέλη του Ινστιτούτου σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Το Ινστιτούτο, παρ' όλ' αυτά, θα συνεχίσει να εργάζεται στην έκδοση με τον κριτικό σχολιασμό. Η εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας υποδέχθηκε θερμά την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η επανέκδοση. «Η ελεεινή προσπάθεια του Χίτλερ ξεχειλίζει από μίσος και περιφρόνηση για την ανθρωπότητα» είπε η Σαρλότ Νόμπλοχ, πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στη Γερμανία.

Τον Απρίλιο του 2012, η Βαυαρία επέβαλε την ακύρωση της δημοσίευσης αποσπασμάτων του Mein Kampf από ένα υπό έκδοση περιοδικό, απειλώντας με νομικές κυρώσεις. Οι επικριτές της απόφασης απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα είναι αναχρονιστικά, σε μια εποχή που το περιεχόμενο του βιβλίου είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο και ευρέως διαδεδομένο σε άλλες χώρες. Ο Χίτλερ έγραψε το αυτοβιογραφικό «Ο Αγών μου» στην φυλακή μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να προβεί σε πραξικόπημα στο Μόναχο. Ο Χίτλερ, υπεύθυνος για το Ολοκαύτωμα, ηγήθηκε του Τρίτου Ράιχ από το 1933 έως το 1945, όταν αυτοκτόνησε στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.