ΚΟΣΜΟΣ

Προτείνει, «κουνώντας» ευρώ στο Κίεβο η ΕΕ, συμφωνία σύνδεσης μαζί της

Προτείνει, «κουνώντας» ευρώ στο Κίεβο η ΕΕ, συμφωνία σύνδεσης μαζί της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε σήμερα στην Ουκρανία να προετοιμάσει έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή μιας συμφωνίας σύνδεσης, υπό τον όρο ότι το Κίεβο θα δεσμευτεί «με σαφήνεια» ότι θα την υπογράψει.

«Στη βάση μιας σαφούς δέσμευσης εκ μέρους της Ουκρανίας, θα προετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη», είπε ο Στέφαν Φούλε, ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Σεργκέι Αρμπούζοφ. Ο Φούλε δήλωσε έτοιμος να εξετάσει «εις βάθος» όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε τις «υπερβολές» που ακούγονται για το κόστος που θα έχει για την ουκρανική οικονομία η συμφωνία σύνδεσης και έκρινε «σημαντικό να δούμε με νηφαλιότητα τα μακροπρόθεσμα οφέλη».

Ο Επίτροπος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να βοηθήσουν την Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Θα επικεντρωθούμε στις άμεσες οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας ώστε να βοηθήσουμε το ΔΝΤ και τη χώρα να βρουν μια συμφωνία», είπε. Ο Φούλε χαρακτήρισε «ειλικρινή και ανοιχτή» τη συζήτηση που είχε με τον Αρμπούζοφ. Ο τελευταίος, που είπε ότι ο διάλογος ήταν «ειλικρινής αλλά όχι εύκολος», δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να συνεννοηθούν «στο εγγύς μέλλον». «Η Ουκρανία θα υπογράψει μελλοντικά τη συμφωνία (σύνδεσης) λαμβάνοντας υπόψη της τα στρατηγικά συμφέροντά της. Έχουμε την πολιτική βούληση και όταν συμφωνήσουμε θα την υπογράψουμε», είπε, χωρίς να δώσει μια ακριβή ημερομηνία.

pic-0-norm

Ο Φούλε επανέλαβε ότι η προσφορά «παραμένει στο τραπέζι» τονίζοντας ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να την υπογράψει» μόλις οι ουκρανικές αρχές θα είναι και αυτές έτοιμες. «Δεδομένης της ταχείας επιδείνωσης της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης (στην Ουκρανία), όσο πιο σύντομα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το Κίεβο, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας», συνέχισε. Υπενθύμισε επίσης ότι η βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία θα αυξηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης και υποσχέθηκε ότι αυτή η οικονομική βοήθεια θα ανταποκρίνεται «στο ύψος των επιδιώξεων» της Ουκρανίας. Αρνήθηκε όμως να μιλήσει με συγκεκριμένους αριθμούς. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ είχε ζητήσει την Τετάρτη από την ΕΕ βοήθεια ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.