ΚΟΣΜΟΣ

Σβόμποντα: Η στροφή στη Χρυσή Αυγή συνδέεται με το θέμα του ασύλου

Σβόμποντα: Η στροφή στη Χρυσή Αυγή συνδέεται με το θέμα του ασύλου

Προειδοποίηση πως «η στροφή προς το φασιστικό κόμμα στην Ελλάδα συνδέεται και με το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί το θέμα του ασύλου», απηύθυνε ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα.


Μιλώντας, στη Βιέννη, σε εκδήλωση της Πολιτικής Ακαδημίας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας με θέμα «Η φυγή ως τελευταία λύση - Μετανάστες προ των πυλών της Ευρώπης», ο κ. Σβόμποντα επέκρινε την διαφορετικότητα των ποσοστών αναγνώρισης ασύλου στις επί μέρους χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας επιτακτικά μια συνεργασία ανάμεσα στις κοινοτικές χώρες.

Σημειώνοντας πως δεν επιτρέπεται οι φτωχότερες χώρες να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του ασύλου και να αφήνονται μόνες τους να λύσουν το πρόβλημα, παρέπεμψε στην Ελλάδα, που, όπως σημείωσε, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στην προσπάθεια να ελέγξει τις παράνομες αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία.

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε τη λήψη μαζικών μέτρων «κατά των πραγματικά απάνθρωπων συμμοριών διακίνησης μεταναστών», για την αντιμετώπιση των οποίων, είπε, δεν υπάρχει, σύμφωνα με την Frontex, κάποια συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση, και πρότεινε μια συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών των χωρών-μελών της ΕΕ.

Υποστήριξε ακόμη πως στους ανθρώπους οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ως πρόσφυγες θα πρέπει να παρασχεθεί μόρφωση, ώστε όταν επιστρέψουν στη χώρα τους -και πολλοί, όπως για παράδειγμα πρόσφυγες από τη Συρία, θέλουν να επιστρέψουν- να μπορούν να γυρίσουν έχοντας μια εκπαίδευση, ενώ με εκπαίδευση θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ιδιαίτερα μη ικανοποιητικής κατάστασης στους χώρους υποδοχής προσφύγων.