ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ζητεί από το Ιράν την απελευθέρωση Αμερικανού στρατιώτη

ΟΗΕ: Ζητεί από το Ιράν την απελευθέρωση Αμερικανού στρατιώτη

Ομάδα του ΟΗΕ ζήτησε χθες από το Ιράν να απελευθερώσει έναν αμερικανό πολίτη, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της χώρας αυτής εδώ και δυόμισυ χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας, υποστηρίζοντας ότι η δίκη του δε διεξήχθη σύμφωνα με τα πρότυπα της διεθνούς δικαιοσύνης.

Η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τις αυθαίρετες φυλακίσεις, επέκρινε την Τεχεράνη, εξηγώντας ότι το Ιράν δεν απήγγειλε κατηγιρίες εναντίον του Αμίρ Χεκματί κατά τους έξι μήνες που ακολούθησαν τη σύλληψή του, τον Αύγουστο του 2011 και δεν επέτρεψε στο δικηγόρο του να τον συναντήσει, παρά μόνο για ελάχιστο χρόνο ούτε να έχει πρόσβαση στο φάκελλο της υπόθεσής του.

Η ομάδα του ΟΗΕ εκτιμά ότι ο μη σεβασμός των διεθνών κανόνων στην υπόθεση αυτή "έχει τέτοια βαρύτητα που προσδίδει στη στέρηση της ελευθερίας του Χεκματί ένα χαρακτήρα αυθαιρεσίας".

"Η ομάδα εργασίας εκτιμά ότι η κατάλληλη λύση είναι η απελευθέρωση του Χεκματί", πρόσθεσε.

Ο 30χρονος ιρανο-αμερικανός συνελήφθη στο Ιράν για κατασκοπεία. Σύμφωνα με την οικογένειά του, στο Ιράν είχε μεταβεί για να επισκεφθεί τη γιαγιά του.

Ο Χεκματί είχε αρχικά καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά η ποινή του ακυρώθηκε τον Μάρτιο του 2012 από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν.