ΚΟΣΜΟΣ

Υπο κράτηση το «δεξί χέρι» και πρώην υπουργός του Σαρκοζί

Υπο κράτηση το «δεξί χέρι» και πρώην υπουργός του Σαρκοζί

Ο Κλοντ Γκεάν, ο άνθρωπος που θεωρείτο το δεξί χέρι του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ετέθη υπό κράτηση νωρίτερα σήμερα για να ανακριθεί στο πλαίσιο μιας έρευνας για κατάχρηση δημοσίου χρήματος όταν υπηρετούσε στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Ο Γκεάν, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών ως τον Μάιο του 2012 και εξ απορρήτων του Σαρκοζί από το 2002 ως το 2011, τέθηκε υπό έρευνα τον Ιούνιο, αφού η αστυνομία βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες πληρωμές σε μετρητά αξίας περίπου 20.000 ευρώ σε μια έρευνα στο σπίτι του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πήρε τα χρήματα αυτά από ένα ταμείο που υπήρχε για να πληρώνονται πληροφοριοδότες της αστυνομίας και για να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις παρακολούθησης ενόσω ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Εσωτερικών, πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2007. Για διαφθορά, φοροδιαφυγή και κατάχρηση δημοσίου χρήματος ανακρίθηκε επίσης ο Μισέλ Γκοντέν, πρώην ανώτατος αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας. Ο Γκοντέν αφέθηκε ελεύθερος μετά το μεσημέρι, ενώ ως το απόγευμα ο Γκεάν ανακρινόταν τελώντας ακόμη υπό κράτηση, όπως ανέφεραν συγκλίνουσες δικαστικές πηγές.

SARKOZI

Στη φάση αυτή της έρευνας η αστυνομία μπορεί να συνεχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία ενόψει της επίσημης απαγγελίας κατηγοριών, αν και η διαδικασία δεν σημαίνει ότι θα ασκηθεί δίωξη κατ' ανάγκην. Οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις αυτές σημειώθηκαν εν μέσω της έντονης σεναριολογίας στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ότι ο Σαρκοζί προετοιμάζεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017. Ο ίδιος ο Σαρκοζί απηλλάγη τον Οκτώβριο μετά το πέρας μιας έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες ότι είχε χειραγωγήσει τη γηραιά πλουσιότερη Γαλλίδα προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία το 2007, γεγονός που ήρε ένα εμπόδιο για την επιστροφή του στο γαλλικό πολιτικό προσκήνιο.

Ρoή Ειδήσεων