ΚΟΣΜΟΣ

Η Βέρνη επιμηκύνει το «πάγωμα» των λογαριασμών των Μουμπάρακ, Μπεν Άλι

Η Βέρνη επιμηκύνει το «πάγωμα» των λογαριασμών των Μουμπάρακ, Μπεν Άλι

Οι λογαριασμοί που περιέχουν τοποθετήσεις ύψους περίπου 760 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (623 εκατομμύρια ευρώ) και συνδέονται με τους πρώην ηγέτες της Αιγύπτου και της Τυνησίας θα παραμείνουν «παγωμένοι» στην Ελβετία για άλλα τρία χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.


Η ελβετική κυβέρνηση δέσμευσε αρχικά τους λογαριασμούς αυτούς κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, το 2011, με στόχο να εμποδίσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς τόσο ο ανατραπείς πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, όσο και στον αυτοεξόριστο πρώην δικτάτορα της Τυνησίας, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, όπως επίσης και σε εκείνους που ανέλαβαν την εξουσία έπειτα.

«Το πάγωμα των κεφαλαίων εγγυάται ότι περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως αποκτήθηκαν παράνομα δεν θα κρυφτούν σε άλλα οικονομικά κέντρα κι έτσι δε μπορούν να διαφύγουν των δικαστικών ερευνών» ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «λαμβάνει υπόψη της την πολιτική αλλαγή στις δύο χώρες».

ΒΕΝ31331

Σχεδόν 700 εκατομμύρια φράγκα (573 εκατομμύρια ευρώ) φέρονται να συνδέονται με τον Μουμπάρακ, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο για τουλάχιστον 30 χρόνια, ή με πρόσωπα εμπιστοσύνης του και τα υπόλοιπα με τον Μπεν Άλι, ο οποίος κυβέρνησε την Τυνησία για 23 χρόνια. Απομακρύνθηκαν από την εξουσία μετά από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων εναντίον τους.

Η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δικαστικές αρχές στις δύο αραβικές χώρες έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στην προσπάθειά τους να εξακριβώσουν την προέλευση των χρημάτων αυτών, που όμως δεν είναι αρκετές προκειμένου να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί.

«Στόχος της (επιμήκυνσης του παγώματος των λογαριασμών αυτών) είναι να δώσουμε στις έρευνες στην Τυνησία και την Αίγυπτο περισσότερο χρόνο» για να διεξάγουν έρευνες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.