ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ινδίας-ΗΠΑ

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ινδίας-ΗΠΑ

Ινδή διπλωμάτης που συνελήφθη στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καταγγέλλει ότι αντιμετώπισε απαράδεκτη συμπεριφορά από μέρους των αρχών της Νέας Υόρκης, προκαλώντας διπλωματική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ινδίας.

Πρόκειται για την αναπληρώτρια Γενική Πρόξενο της Ινδίας στη Νέα Υόρκη, Νταβιάνι Κομπραγκάντε, η οποία συνελήφθη για απάτη σε θέματα βίζας. Συγκεκριμένα κατηγορείται για ψευδείς δηλώσεις στην αίτηση χορήγησης άδειας εισόδου στις ΗΠΑ, της ινδής οικιακής βοηθού της. Επίσης κατηγορείται ότι πλήρωνε την εν λόγω οικιακή βοηθό λιγότερο απ’ το κατώτατο ημερομίσθιο στις ΗΠΑ.

Σε επιστολή της προς μέσα ενημέρωσης της Ινδίας, η κ. Κομπραγκάντε αναφέρει ότι υπέστη ταπεινώσεις και βάναυση μεταχείριση στα χέρια των αρχών της Νέας Υόρκης, ενώ κατά την προφυλάκιση της καταγγέλλει ότι είχε τοποθετηθεί στο ίδιο κελί με ναρκομανείς και εγκληματίες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επικοινώνησε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Ινδίας για το εν λόγω θέμα. Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι οι αμερικανικοί νόμοι εφαρμόζονται, αλλά παράλληλα εξέφρασε την λύπη του για τα γεγονότα που ακολούθησαν την σύλληψη της Ινδής διπλωμάτη.

Παράλληλα απ’ το Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ομπάμα, Τζέι Κάρνι, δήλωσε ότι «αυτό το μεμονωμένο επεισόδιο δεν αποτελεί ένδειξη της κατά τα άλλα στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών».

Οι ινδικές αρχές αντέδρασαν έντονα αναγκάζοντας το διπλωματικό προσωπικό του αμερικανικού προξενείου στο Νέο Δελχί να παραδώσει τις διπλωματικές του ταυτότητες και να απομακρύνει οδοφράγματα ασφαλείας από την είσοδο της αμερικανικής Πρεσβείας.

ΠΗΓΗ Φωνή της Aμερικής