ΚΟΣΜΟΣ

Δεν επιστρέφει στη Ρωσία ο μεγιστάνας του πετρελαίου Χοντορκόφσκι

Δεν επιστρέφει στη Ρωσία ο μεγιστάνας του πετρελαίου Χοντορκόφσκι

"Δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη" μια επιστροφή στη Ρωσία του πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου και επικριτή του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος πήρε χθες χάρη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και βρίσκεται στο Βερολίνο, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων Μαριελουίζε Μπεκ, έπειτα από συνάντηση που είχε για περισσότερο από μια ώρα με τον παλιό της φίλο.


"Δεν έχω εντολή να μιλήσω για τα σχέδιά του", πρόσθεσε η ίδια.
"Η απελευθέρωσή του είναι σα να ήρθε από τον ουρανό!", σημείωσε και κατέληξε: "Βλέπουμε πόσο απροσδόκητο ήταν αυτό από το γεγονός ότι η μητέρα του βρισκόταν ακόμη στην Μόσχα".

Τον πατέρα του, που βρισκόταν εδώ και 10 χρόνια στη φυλακή στην Ρωσία, συνάντησε σήμερα στο Βερολίνο και ο 28χρονος Πάβελ Χοντορκόφσκι, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

"Ο πατέρας μου είναι επιτέλους ελεύθερος. Επιτέλους ενώθηκε η οικογένειά μου", είπε ο μεγαλύτερος γιος του Χοντορκόφσκι σε σύντομη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει ο Χοντορκόφσκι.

Την ίδια ώρα η μητέρα του πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μαρίνα Χοντορκόφσκαγια, η οποία ζει κοντά στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα στον ρωσικό ιστότοπο Gazeta.ru ότι αναχώρησε μαζί με τον σύζυγό της Μπόρις για το αεροδρόμιο, προκειμένου να συναντήσουν τον γιο τους στο Βερολίνο. Η ίδια είπε μάλιστα ότι η σύζυγος του Χοντορκόφσκι, Ίνα, η οποία βρισκόταν στην Ελβετία, αναμένεται επίσης να μεταβεί στο Βερολίνο.

Η απελευθέρωση του επικριτή αυτού του Κρεμλίνου αποτελεί πρωτίστως μια επιτυχία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε παράλληλα σήμερα σχετικά με τον Χοντορκόφσκι ο Γκάρι Κασπάροφ, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και αντιπολιτευόμενος στον πρόεδρο Πούτιν.

"Πιστεύω ότι πρόκειται πρωτίστως για μια επιτυχία της Μέρκελ. Οι πιέσεις που άσκησε έπαιξαν έναν καθοριστικό ρόλο - κίνησε περισσότερο τα πράγματα σε αυτήν την υπόθεση απ'ό,τι οι Αμερικανοί", σημείωσε ο Κασπάροφ σε δηλώσεις που έκανε στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού Focus.
Ο ίδιος παρότρυνε την Μέρκελ να μην πάει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα κάνουν ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

"Αν αρνηθεί να πάει, θα της αξίζει μεγάλος σεβασμός! Θα είναι ένα σκληρό πλήγμα για τον Πούτιν. Αν, στο πλευρό του Ομπάμα, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα πάει, απουσιάσει επίσης η Μέρκελ, αυτό θα δώσει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα", σημείωσε ο Κασπάροφ.

Ο πρώην πρωταθλητής στο σκάκι σημείωσε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως η απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι θα ανατρέψει την εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία.
"Η γενική κατάσταση δεν έχει εξελιχθεί καθόλου. Πολλοί αθώοι εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα, ενώ εξακολουθούν να εκδίδονται άδικες αποφάσεις", κατέληξε ο Κασπάροφ.