ΚΟΣΜΟΣ

Χοντορκόφσκι: Δεν μπορούσα να μείνω στη Ρωσία

Χοντορκόφσκι: Δεν μπορούσα να μείνω στη Ρωσία

Ο ρώσος πρώην δισεκατομμυριούχος και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, στον οποίο δόθηκε χάρη και επετράπη να ταξιδέψει στο Βερολίνο, αποκάλυψε σήμερα ότι δεν του επετράπη να έχει "την επιλογή" να παραμείνει στη Ρωσία μετά την απελευθέρωσή του.


Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου ότι θα αφιερωθεί πλέον στην υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα του.
"Δεν πρέπει να με θεωρείτε σύμβολο του ότι δεν υπάρχουν πια πολιτικοί κρατούμενοι στη Ρωσία", δήλωσε ο Χοντορκόφσκι δίνοντας την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο του Τείχους του Βερολίνου, κοντά στο ιστορικό Τσέκποϊντ Τσάρλι.

"Θα κάνω το παν για να μην υπάρχουν πια, θα κάνω ό,τι μπορέσω", πρόσθεσε.
"Οι πολιτικοί αξιωματούχοι των δυτικών χωρών πρέπει να θυμούνται, στις σχέσεις τους με τον πρόεδρο Πούτιν, ότι δεν είμαι ο τελευταίος πολιτικός κρατούμενος στη Ρωσία". Πρόσθεσε πως η απελευθέρωσή του από τον Πούτιν "δεν αποτελεί ένδειξη κάποιας θεμελιώδους αλλαγής" στη Ρωσία.
"Δεν είχα επιλογή τη στιγμή της απελευθέρωσής μου", αφηγήθηκε εξάλλου.

"Όταν με ξύπνησαν στις 2 το πρωί, μου είπαν ότι πάω σπίτι", είπε μ' ένα ειρωνικό χαμόγελο.
Διευκρίνισε πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον συνόδευσαν "μέχρι να κλείσει η πόρτα του αεροπλάνου" που τον μετέφερε στο Βερολίνο.
Ο Χοντορκόφσκι ευχαρίστησε την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ επειδή εργάσθηκε για την απελευθέρωσή του.

"Είμαι πολύ ευγνώμων στην Άγγελα Μέρκελ για το ρόλο που διαδραμάτισε, τον οποίο πληροφορήθηκα μόνον αφού έφθασα εδώ", δήλωσε. Ευχαρίστησε επίσης τα μέσα ενημέρωσης τα οποία κάλυπταν την υπόθεσή του τα δέκα χρόνια που έμεινε στη φυλακή.

"Μου έδωσαν βίζα ενός έτους, συνεπώς έχω μπροστά μου ένα χρόνο", απάντησε σ' ένα δημοσιογράφο ο οποίος τον ρώτησε αν θα παραμείνει στη Γερμανία.
Ο Χοντορκόφσκι τάχθηκε επίσης εναντίον ενός μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

"Είναι μια γιορτή του αθλητισμού, μια γιορτή για εκατομμύρια ανθρώπους και, πιθανόν, δεν πρέπει κανείς να την χαλάσει", δήλωσε.
Ο ίδιος επανέλαβε επίσης πως δεν θα συμμετάσχει στη ρωσική πολιτική ούτε θα χρηματοδοτήσει την αντιπολίτευση στον Πούτιν. "Η μάχη για εξουσία δεν είναι για μένα", δήλωσε.

Ο Χοντορκόφσκι είπε επίσης ότι ελπίζει πως ο Πούτιν δεν θα μείνει ισοβίως στην εξουσία και κάλεσε τον πρέοδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πούτιν και να απελευθερώσει την ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο.