ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σνόουντεν στη Βραζιλία

Ο Σνόουντεν στη Βραζιλία

O πρώην τεχνικός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν ενδεχομένως να δεχτεί τη χορήγηση ασύλου στη Βραζιλία, αλλά χωρίς αυτό να προϋποθέτει την παροχή πληροφοριών για το πρόγραμμα κατασκοπείας των ΗΠΑ, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

"Αν η κυβέρνηση της Βραζιλίας επιθυμεί να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα ήταν τιμή για μένα να συμμετάσχω", δήλωσε ο Σνόουντεν σύμφωνα με κυριακάτικη εκπομπή του Globo.

"Ουδέποτε θα ανταλλάξω πληροφορίες έναντι χορήγησης ασύλου", προειδοποίησε εξαίροντας την Βραζιλία ως "μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και δυναμικές δημοκρατίες στον κόσμο".

Το Globo απέσπασε τις δηλώσεις του πρώην αναλυτή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του δικηγόρου του στη Νέα Υόρκη.

Ο πρώην τεχνικός που εργαζόταν για λογαριασμό μιας υπεργολάβου εταιρίας της NSA είχε υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου τον Ιούλιο, γενικά, σε πολλές χώρες, μεταξύ τους η Βραζιλία, πριν η Ρωσία του χορηγήσει προσωρινό άσυλο ενός έτους.

Ο Σνόουντεν ο οποίος εργάζεται από το Νοέμβριο για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte που συχνά περιγράφεται ως το "ρωσικό Facebook", προκάλεσε επανειλημμένα θύελλα αντιδράσεων από το καλοκαίρι με τις αποκαλύψεις του για το μέγεθος των προγραμμάτων κατασκοπείας της NSA, κυρίως αυτών που είχαν στόχο τις συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ και τους ηγέτες τους. Ο πρώην αναλυτής φέρεται να έχει στην κατοχή του περί το 1,7 εκατομμύριο έγγραφα.