ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Τιμούν τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Μάο Τσε Τουνγκ

Κίνα: Τιμούν τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Μάο Τσε Τουνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, επισκέφθηκε σήμερα, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, το μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ στο Πεκίνο για να αποτίσει φόρο τιμής στον κινέζο ηγέτη με την ευκαιρία της επετείου των 120 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Σι μαζί με έξι στελέχη της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτμπιρό του ΚΚ της Κίνας υποκλίθηκαν τρεις φορές μπροστά από το άγαλμα του Μάο στην πλατεία Τιενανμέν και «θυμήθηκαν τα μεγάλα κατορθώματα του συντρόφου Μάο», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο Μάο, που ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1949, παραμένει ένας ηγέτης τον οποίο σέβεται η πλειονότητα των Κινέζων, όμως εξακολουθεί να είναι και μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Αν και το ΚΚ της Κίνας έχει παραδεχθεί ότι ο κινέζος ηγέτης, που πέθανε το 1976, έχει κάνει λάθη, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση για τον θάνατο περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων από τον λιμό που προκλήθηκε από «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» (1958-1961), ούτε για τα εκατομμύρια θανάτους και διώξεις στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976).

Ο Σι έχει υποφέρει προσωπικά στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, οπότε φυλακίστηκε ο πατέρας του, ενώ ο ίδιος εστάλη να ζήσει με χωρικούς, όπως συνέβη σε εκατομμύρια άλλους νεαρούς Κινέζους από τις πόλεις.

Τον Νοέμβριο, όταν ο κινέζος πρόεδρος επισκέφθηκε τη νότια επαρχία Χουνάν, όπου γεννήθηκε ο Μάο, δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της γέννησής του θα πρέπει να είναι «σοβαρές, απλές και ρεαλιστικές», παρόλο που ο κύκλος των 12 δεκαετιών έχει ιδιαίτερη σημασία στην κινεζική παράδοση.