ΚΟΣΜΟΣ

Θύελλα αντιδράσεων από την επίσκεψη Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι

Θύελλα αντιδράσεων από την επίσκεψη Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μετέβη στο μνημείο Γιασουκούνι της ιαπωνικής πρωτεύουσας προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Πεκίνου το οποίο χαρακτήρισε την κίνηση του Άμπε απολύτως απαράδεκτη.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο για τον κινεζικό λαό και η Ιαπωνία θα υποστεί τις συνέπειες», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής ασιατικών υποθέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λούο Σαοχούι.

Η Νότια Κορέα, από την πλευρά της, εξέφρασε την «οργή» της και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «αναχρονιστική συμπεριφορά».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκεπτόμενος το μνημείο, το οποίο θεωρείται από τις γειτονικές χώρες Κίνα και Νότια Κορέα σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος δήλωσε ότι η κίνησή του ήταν μία συμβολική πράξη ενάντια στον πόλεμο και δεν είχε σκοπό να προκαλέσει τις γειτονικές χώρες Κίνα και Νότια Κορέα.

Το Γιασουκούνι είναι «μισητό» από την Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, οι οποίες διαμαρτύρονται όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν σε αυτό το ιερό. Για τις δύο αυτές χώρες το μνημείο συμβολίζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του αποικισμού της χερσονήσου της Κορέας (1910-1945) και κατά τη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας ( 1931-1945 ).