ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Πυρπόλησαν βιβλιοθήκη ελληνορθόδοξου ιερέα

Λίβανος: Πυρπόλησαν βιβλιοθήκη ελληνορθόδοξου ιερέα

Μια βιβλιοθήκη ηλικίας αρκετών δεκαετιών που ανήκει σε ελληνορθόδοξο ιερέα και η οποία στεγάζεται σε σουνιτική περιοχή στην Τρίπολη του Λιβάνου καταστράφηκε από πυρκαγιά την Παρασκευή, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Άγνωστοι δράστες πυρπόλησαν τη βιβλιοθήκη Σαέχ στην Τρίπολη, καταστρέφοντας τα δύο τρίτα από τα περίπου 80.000 βιβλία και χειρόγραφα που φυλάσσονταν εκεί», ανέφερε η πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ομάδες πολιτικής άμυνας και πυροσβέστες αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να σβήσουν τη φωτιά, αλλά «υπάρχουν φόβοι ότι τα περισσότερα βιβλία έχουν καταστραφεί είτε από τις φλόγες είτε από το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να σβήσει η πυρκαγιά», πρόσθεσε.

Όπως είπε η ίδια πηγή, η πυρπόληση της βιβλιοθήκης ήρθε μια ημέρα αφότου «ανακαλύφθηκε ένα φυλλάδιο μέσα σε ένα από τα βιβλία που φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη το οποίο ήταν προσβλητικό για το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ».

«Μετά από αυτό, ο ιδιοκτήτης της βιβλιοθήκης, ο πατέρας Ιμπραχίμ Σουρούι, συναντήθηκε με τους ηγέτες του Ισλάμ στην Τρίπολη. Κατέστη σαφές ότι ο ιερέας δεν είχε σχέση με το φυλλάδιο και μια διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το συμβάν ματαιώθηκε», δήλωσε η πηγή. Όμως «στη συνέχεια, την Παρασκευή το βράδυ, πυρπολήθηκε η βιβλιοθήκη», πρόσθεσε.

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Τρίπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Λιβάνου, όπου σημειώνονται συχνά εντάσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Συρία καθώς οι Σουνίτες επιτίθενται κατά των μελών της μειονότητας των Αλαουιτών, από όπου προέρχεται και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.