ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις αφρικανών μεταναστών στο Ισραήλ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις αφρικανών μεταναστών στο Ισραήλ

Πολλές χιλιάδες αφρικανοί μετανάστες πραγματοποίησαν διαδήλωση σήμερα έξω από δυτικές πρεσβείες στο Τελ Αβίβ ζητώντας τη χορήγηση ασύλου και την απελευθέρωση συμπατριωτών τους που κρατούνται από το Ισραήλ σε χώρους κράτησης επ΄αόριστον, σύμφωνα με ένα νέο νόμο.

"Όχι άλλη φυλακή", φώναζε το πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην παραλία του Τελ Αβίβ κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της τριήμερης διαμαρτυρίας και απεργίας τους.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Γερμανίας όπου επέδωσαν επιστολές ζητώντας τη διεθνή υποστήριξη κατά της πολιτικής κράτησης μεταναστών, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι από τις ισραηλινές αρχές.

Πριν από τρεις εβδομάδες, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να κρατούν επ΄αόριστον στη φυλακή τους μετανάστες που δεν έχουν έγκυρη βίζα.

Περίπου 60.000 μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν, έχουν εισέλθει στο Ισραήλ από την Αίγυπτο από το 2006, υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές.

Ένας φράκτης που κατασκευάστηκε το 2012 από τις αρχές στα σύνορα περιόρισε το ρεύμα εισροής αφρικανών μεταναστών από την Αίγυπτο, αλλά όσοι είχαν προλάβει να εισέλθουν και θεωρούνται παράνομοι θα στέλνονται σε μία--όπως περιγράφεται από τις ισραηλινές αρχές--ανοιχτή φυλακή στην έρημο στα νότια της χώρας.

Χθες Κυριακή, περισσότεροι από 10.000 Αφρικανοί διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο του Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους περισσότερους από 300 μετανάστες--σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων-- που έχουν συλληφθεί από τότε που τέθηκε ο νόμος σε ισχύ.