ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: To Κογκρέσο επέστρεψε στα καθήκοντα του

ΗΠΑ: To Κογκρέσο επέστρεψε στα καθήκοντα του

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου επέστρεψαν σήμερα στα καθήκοντα τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για να εξετάσουν σειρά επίμαχων θεμάτων που θα τους απασχολήσουν ολόκληρο αυτό τον χρόνο εκλογών, οι οποίες θα καθορίσουν ποιο κόμμα θα αναλάβει τον έλεγχο Βουλής και Γερουσίας.

Ένα απ’ τα πρώτα νομοσχέδια για τον καινούργιο χρόνο είναι η παράταση των επιδομάτων ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους. Το νομοσχέδιο αυτό χαίρει υποστήριξης στην ελεγχόμενη απ’ τους Δημοκρατικούς Γερουσία, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν τη Βουλή ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα και περικοπές κάπου αλλού, για να εγκρίνουν παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

Επίσης σημαντική ημερομηνία για τις εργασίες του Κογκρέσου αυτό το μήνα είναι η 15η Ιανουαρίου, δηλαδή η προθεσμία για την έγκριση του προϋπολογισμού λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου για την τρέχουσα χρονιά, έτσι ώστε να αποφευχθεί άλλο ένα κλείσιμο του δημοσίου. Η ημερομηνία αυτή συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του διακανονισμού που επετεύχθη τον Οκτώβριο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του δημοσίου.