ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν καλεί την Άστον να επισκεφθεί την Τεχεράνη

Το Ιράν καλεί την Άστον να επισκεφθεί την Τεχεράνη

Το Ιράν απηύθυνε πρόσκληση στην επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον --η οποία έχει επαφές με την Τεχεράνη εξ ονόματος των μεγάλων δυνάμεων της ομάδας 5+1-- να μεταβεί στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Αμπάς Αραγσί, υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.


"Η κα Άστον έχει μια ανοιχτή πρόσκληση από τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ (τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας) να μεταβεί στην Τεχεράνη όποτε επιθυμεί", σημείωσε ο Αραγσί.

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι αυτές οι διήμερες διαπραγματεύσεις (προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή στη Γενεύη) με την Χέλγκα Σμιτ, αναπληρώτρια επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επέτρεψαν να βρεθούν "λύσεις σε τρία διαφορετικά σημεία" ανάμεσα στο Ιράν και τις χώρες της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) για την εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη στη Γενεύη στις 24 Νοεμβρίου.

"Οι λύσεις αυτές μεταφέρθηκαν στις πρωτεύουσες, οι οποίες αναμένεται να αποφασίσουν", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αραγσί και η Σμιτ είχαν εντατικές διαπραγματεύσεις για δύο ημέρες με στόχο την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης που συνήφθη στις 24 Νοεμβρίου. Αυτή προβλέπει έναν περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν για περίοδο 6 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα επιβληθούν νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη και θα υπάρξει μια μερική άρση των κυρώσεων που ισχύουν σήμερα.