ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Προβλέψεις για νέα περιστολή των τραπεζικών δανείων

Ιταλία: Προβλέψεις για νέα περιστολή των τραπεζικών δανείων

Τα δάνεια των τραπεζών προς τις ιταλικές επιχειρήσεις πρόκειται να μειωθούν και το 2014 κατά οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις του Κέντρου Μελετών της Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria.


Aπό το 2011 μέχρι το 2013, η σχετική μείωση ήταν της τάξης των 96 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 10,5% του συνόλου των δανείων που παρέχονται στις επιχειρήσεις από τις τράπεζες.

Ο ιταλικός Τύπος προβάλλει με έμφαση τις αρνητικές προβλέψεις για το 2014, τονίζοντας ότι, εάν επιβεβαιωθούν, οι ιταλικές επιχειρήσεις θα βρεθούν σε ακόμη δυσκολότερη θέση, με χιλιάδες νέες πτωχεύσεις.

Μόνη θετική νότα στις προβλέψεις της Confindustria είναι η αύξηση στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων που αναμένεται να ξεκινήσει από το 2015, με άνοδο 2,8%.
«Ουσιαστικής σημασίας, όμως, για να μπορέσει να βρει επιβεβαίωση η θετική αυτή εξέλιξη είναι να ολοκληρωθούν επιτυχώς τα τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ισολογισμών των ιταλικών τραπεζικών οργανισμών», αναφέρει, τέλος, το Κέντρο Μελετών της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.