ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συλλυπητήρια από Ομπάμα για τον θάνατο του Σαρόν

ΗΠΑ: Συλλυπητήρια από Ομπάμα για τον θάνατο του Σαρόν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά τους στους Ισραηλινούς και ιδίως στα μέλη της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν –ο οποίος απεβίωσε σήμερα–, χαρακτηρίζοντας τον θανόντα πολιτικό «έναν ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στο κράτος του Ισραήλ».


Εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησής του στην ασφάλεια του Ισραήλ.

«Επαναβεβαιώνουμε την απαρασάλευτη δέσμευσή μας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ και την αφοσίωσή μας στην διαρκή φιλία μεταξύ των δύο κρατών μας και των δύο λαών μας», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η κυβέρνησή του συνεχίζει να προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια για το Ισραήλ επιδιώκοντας να εκπληρωθεί «ο σκοπός» της δημιουργίας «δύο κρατών», του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, τα οποία «θα ζουν πλάι-πλάι ειρηνικά και με ασφάλεια». «Καθώς το Ισραήλ αποχαιρετά τον [πρώην] πρωθυπουργό Σαρόν, μαζί με τον Ισραηλινό λαό τιμούμε την δέσμευσή του στη χώρα μας».

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε το «πολιτικό θάρρος» που είχε αποδείξει ότι διέθετε ο Σαρόν διατάσσοντας την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα το 2005 και κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να εμπνευστεί από τον «πραγματισμό» του.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι «θα θυμόμαστε [τον Αριέλ Σαρόν] για το πολιτικό θάρρος και την αποφασιστικότητα την οποία επέδειξε εφαρμόζοντας την επώδυνη και ιστορική απόφαση να αποσύρει τους εποίκους και τους Ισραηλινούς εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας».

Αναφερόμενος στις ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχει «ο διάδοχός του», o Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Μπαν «καλεί το Ισραήλ να εμπνευστεί από την κληρονομιά του πραγματισμού [του Σαρόν], για να προσπαθήσει να συμβάλει στην δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους ανεξάρτητου και βιώσιμου, στο πλευρό ενός ασφαλούς Ισραήλ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Καθ' όλη την διάρκεια μιας ζωής που αφοσίωσε στο Κράτος του Ισραήλ, ο Αριέλ Σαρόν υπήρξε ένας ήρωας για το λαό του, τόσο ως στρατιώτης όσο και ως πολιτικός», συνέχισε ο Νεσίρκι στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους του Μπαν. Επισημαίνοντας τη «θλίψη» του ΓΓ του ΟΗΕ για τον θάνατο του Σαρόν, ο Νεσίρκι επισήμανε πως ο Μπαν «επαναλαμβάνει την δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να εργαστούν μαζί με την κυβέρνηση και το λαό του Ισραήλ υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας».