ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος της πόλης Λ' Άκουιλα

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος της πόλης Λ' Άκουιλα

Ο δήμαρχος της Λ' Άκουιλα, της ιστορικής πόλης της κεντρικής Ιταλίας μεγάλο μέρος της οποίας είχε καταστραφεί από ισχυρό σεισμό το 2009, παραιτήθηκε σήμερα εξαιτίας μιας υπόθεσης διαφθοράς στην οποία ενέχονται πολλά στελέχη του δημοτικού του συμβουλίου.


«Δεν διαθέτω πλέον νομιμοποίηση, είμαι κουρασμένος, οργισμένος. Υφίσταμαι μια ολομέτωπη επίθεση από τα μέσα ενημέρωσης. Για τον λόγο αυτό παραιτούμαι», ανακοίνωσε ο Μάσιμο Τσιαλέντε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οκτώ πρόσωπα τέθηκαν την περασμένη Τετάρτη υπό επίσημη έρευνα και τέσσερα εξ αυτών υπό κατ' οίκον κράτηση, καθώς υπάρχουν σε βάρος τους καταγγελίες για διαφθορά που σχετίζονται με τα έργα ανοικοδόμησης της Λ' Άκουιλα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο εισαγγελικών ερευνών και σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και δωροληψία από επιχειρηματίες για να τους αναθέτουν έργα ανοικοδόμησης είναι, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος της Λ' Άκουιλα Ρομπέρτο Ρίγκα, ο οποίος παραιτήθηκε την ίδια ημέρα.

Η έρευνα έπληξε προσωπικά τον δήμαρχο, παρά το ότι ο ίδιος δεν φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Μολαταύτα ο τοπικός Τύπος του κατάφερε το μοιραίο πλήγμα δημοσιεύοντας πληροφορίες κατά τις οποίες η κουνιάδα του έλαβε αποζημίωση ανώτερη της αξίας ενός ακινήτου το οποίο της ανήκε και είχε καταστραφεί στον σεισμό.

«Έπειτα από τις επιθέσεις αυτές, δεν είμαι πλέον αξιόπιστος και δεν δύναμαι να εκπροσωπώ την πόλη ζητώντας να της διατίθενται κεφάλαια για την ανοικοδόμηση. Αντελήφθην ότι δεν είμαι πλέον χρήσιμος στην πόλη και ότι πιθανόν να αποτελώ ακόμη και εμπόδιο», δήλωσε ο Τσιαλέντε.

Η μεσαιωνική πόλη Λ' Άκουιλα και κοντινά χωριά είχαν πληγεί την 6η Απριλίου 2009 από ένα σεισμό 6,3 βαθμών ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 309 ανθρώπους και είχε προκαλέσει την κατάρρευση πολυάριθμων κτιρίων.

Η ανοικοδόμηση της πόλης, το κόστος της οποίας υπολογίστηκε σε επτά δισεκατομμύρια ευρώ, σημαδεύτηκε από καθυστερήσεις και σωρεία γραφειοκρατικών προβλημάτων. Τέσσερα χρόνια μετά την σεισμική δόνηση, πολλά ακίνητα στο ιστορικό κέντρο της Λ' Άκουιλα, που έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους, παραμένουν καλυμμένα από τεράστιες σκαλωσιές ή στέκουν όρθια χάρη σε υποστυλώματα.

Ρoή Ειδήσεων