ΚΟΣΜΟΣ

«Αποζημίωση» θα λάβει το Ιράν για τον περιορισμό του ουρανίου

«Αποζημίωση» θα λάβει το Ιράν για τον περιορισμό του ουρανίου

Το Ιράν θα έχει τη δυνατότητα να λάβει ένα πρώτο ποσό ύψους 550 εκατ. δολαρίων την 1η Φεβρουαρίου, από το σύνολο των 4,2 δισ. δολαρίων που έχουν δεσμευτεί από το εξωτερικό, δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο Ρόιτερς Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως αναφέρεται στην συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου (σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) έξι μεγάλες δυνάμεις δέχτηκαν να παραχωρήσουν στο Ιράν το ποσό των 4,2 δισ. δολαρίων το οποίο είχε δεσμευτεί από το εξωτερικό, με την προϋπόθεση η χώρα να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας, βάσει της οποίας προσφέρεται ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων εις ανταλλαγή της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Ορισμένες από τις πληρωμές εξαρτώνται από το εάν το Ιράν προτίθεται να μειώσει το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου από το 20 στο 5 τοις εκατό.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών ως εξής:

- 1η Φεβρουαρίου – 550 εκατομμύρια δολάρια (Σημείωση: η 1η Φεβρουαρίου είναι Σάββατο οπότε η πληρωμή ίσως πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου)
- 1η Μαρτίου – 450 εκατομμύρια δολάρια (πληρωμή για τον περιορισμό του μισού αποθέματος)
- 7 Μαρτίου – 550 εκατομμύρια δολάρια
- 10 Απριλίου – 550 εκατομμύρια δολάρια
- 15 Απριλίου – 450 εκατομμύρια δολάρια (πληρωμή για την ολοκλήρωση του περιορισμού του αποθέματος)
- 14 Μαΐου – 550 εκατομμύρια δολάρια
- 17 Ιουνίου – 550 εκατομμύρια δολάρια
- 20 Ιουλίου – 550 εκατομμύρια δολάρια (Σημείωση: η 20η Ιουλίου είναι Κυριακή οπότε η πληρωμή ίσως πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουλίου)