ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαβουλεύσεις Γκιουλ με αντιπολίτευση για αλλαγές

Τουρκία: Διαβουλεύσεις Γκιουλ με αντιπολίτευση για αλλαγές

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να τον συναντήσουν σήμερα για να συζητήσουν μαζί του το πολύ αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο αποβλέπει στην ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου επί των δικαστών, εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση.

Ο αρχηγός του κράτους πρόκειται να έχει εντός της ημέρας συνομιλίες διαδοχικά με τους προέδρους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς και με τον συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο πρόεδρος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτή ενώ το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση που υποστηρίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξακολουθεί να συζητείται από την επιτροπή του κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τη δικαιοσύνη.

Το κείμενο αυτό, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικό από την αντιπολίτευση, το δικηγορικό σύλλογο της Τουρκίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), έχει κυρίως στόχο να δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τους διορισμούς των δικαστών.

Η συζήτησή του από την Παρασκευή έδωσε αφορμή για βίαια επεισόδια μεταξύ βουλευτών, με γροθιές και ρίψεις μπουκαλιών, ακόμη και μιας ψηφιακής ταμπλέτας.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν,πιστός στην αδιάλλακτη γραμμή του, έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου "υπέβαλε τις προτάσεις σε ψηφοφορία χθες (Σάββατο) και αποφάσισε πως δεν είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα", τόνισε χθες, Κυριακή, ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Η Τουρκία συγκλονίζεται εδώ και σχεδόν ένα μήνα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς χωρίς προηγούμενο, το οποίο εμπλέκει δεκάδες προσκείμενους στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και απειλεί άμεσα τη θέση του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν υποψιάζεται την αστυνομία και τη δικαιοσύνη ότι έχουν διαβρωθεί από τη μουσουλμανική αδελφότητα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο εναντίον του, και ότι χειραγωγούν την έρευνα κατά της διαφθοράς για να τον ρίξουν, μερικούς μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και την εκλογή προέδρου τον Αύγουστο.