ΚΟΣΜΟΣ

Λ Άκουιλα: Μετά τον σεισμό, η διαφθορά

Λ Άκουιλα: Μετά τον σεισμό, η διαφθορά

Η 6η Απριλίου του 2009 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων της ιταλικής πόλης Λ'ακουίλα. 309 πολίτες έχασαν τις ζωές τους και περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Το Euronews έκανε ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στην πληγείσα περιοχή και κατέγραψε τα προβλήματα των σεισμόπληκτων.

Χιλιάδες άνθρωποι μετά το σεισμό βρήκαν στέγη σε προσωρινά καταλύματα που χτίστηκαν για την παροχή έκτακτης βοήθειας στα περίχωρα, που αποδείχθηκε ότι ήταν πρόχειρα κατασκευασμένα.


Οι κατοίκοι της περιοχής, 4 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό έρχονται αντιμέτωποι με τις κακοτεχνίες και τη διαφθορά. Το κόστος και η ποιότητα των υλικών βρίσκονται στο επίκεντρο διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ επιστημόνων και τοπικών αξιωματούχων και πολλοί εκφράζουν επιφυλάξεις και για τις αντοχές των νέων κτιρίων σε έναν μελλοντικό σεισμό.

Ο Πιερλούτζι Λο Μάρκο ο πρόεδρος της επιτροπής των πληγέντων, που ζούσε σε ένα από τους μεγαλύτερους συνοικισμούς προσωρινής στέγασης, αναφέρει ότι ο συνοικισμός ήταν προβληματικός και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, ελαττωματικά.

Παράλληλα οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τους φουσκωμένους λογαριασμούς, αφού φέτος έλαβαν τον λογαριασμό θέρμανσης των τριών τελευταίων ετών. «Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πληρώσουν 5.000, 6.000 ακόμη και 7.000 για θέρμανση. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει εξηγήσεις από εκείνους που έχουν δώσει αυτές τις κατοικίες, που δεν πληρούν τα κριτήρια κατανάλωσης ενέργειας. Ζητούμε ακόμη να πληρώσουν μέρος των λογαριασμών αυτών, αφού εκείνοι ευθύνονται για αυτές τις αποτυχίες», αναφέρει ο Λο Μάρκο.

aquila0384

Οι αρχές της Ιταλίας διενεργούν έρευνα κατά οκτώ επιχειρηματιών και τοπικών αξιωματούχων που εμπλέκονται σε υπόθεση δωροδοκίας για στημένους διαγωνισμούς. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ένα ποσό από τα 493 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τους σεισμόπληκτους της Λ' Άκουιλα κατέληξε σε κατασκευαστικές εταιρείες που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

palazzo 1380128i

Σήμερα, η Λ 'Άκουιλα μοιάζει με έρημη πόλη και οι κάτοικοι της προσπαθούν να βρουν τα πατήματα τους, αλλά οι εφιάλτες και η διαφθορά δεν τους αφήνουν. Ελάχιστοι άνθρωποι περπατούν στους στενούς δρόμους του ιστορικού κέντρου που πλέον καλύπτεται από σκαλωσιές.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

iframe scrolling="no" frameborder="0" allowtransparency="true" src="http://www.facebook.com/plugins/recommendations.php?site=http%3A%2F%2Fwww.euronews.com&width=298&height=600&linktarget=_parent&header=false&colorscheme=light&font=verdana&border_color=%23ffffff">