ΚΟΣΜΟΣ

Προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ινδία

Προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ινδία

Ανώτεροι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ινδίας συναντήθηκαν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συζητήσουν τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της σύλληψης μιας Ινδής διπλωμάτης στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα, με τις κατηγορίες της απάτης.

Κατά τη συνάντηση, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς και ο Ινδός πρέσβης στις ΗΠΑ, Σουμπραμανιάμ Τζαϊνσακάρ, «δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και να αντιμετωπίσουν τα οποιαδήποτε προβλήματα», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη αφότου η Ινδή διπλωμάτης, Ντεβιάνι Κομπραγκάντε 39 ετών, συνελήφθη από τις αρχές της Νέας Υόρκης με τις κατηγορίες ότι είχε υποβάλει ψευδή πιστοποιητικά στην αίτηση για χορήγηση βίζας στην Ινδή οικιακή βοηθό της, η αμοιβή της οποίας ήταν μικρότερη από τη θεσμοθετημένη ελάχιστη. Η σύλληψη της Κομπραγκάντε εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο και οι σχέσεις των δύο χωρών δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για θέματα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι κλιματικές αλλαγές, η άμυνα και η οικονομική και εμπορική ανάπτυξη.