ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρή η «γιαγιά» πολική αρκούδα της Νότιας Αφρικής

Νεκρή η «γιαγιά» πολική αρκούδα της Νότιας Αφρικής

Η Τζίμπι, η «γιαγιά» πολική αρκούδα του ζωολογικού κήπου του Γιοχάνεσμπουργκ που λάτρευε τον ήλιο και απεχθανόταν το... κρύο πέθανε την περασμένη Κυριακή, αφήνοντας μόνο τον σύντροφό της, τον τελευταίο πολικό αρκούδο της Νότιας Αφρικής, όπως ανακοίνωσε σήμερα μία κτηνίατρος.

«Ήταν 29 ετών, για αρκούδα δηλαδή ήταν μεγάλης ηλικίας», είπε η Κάτια Κέπελ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι πολικές αρκούδες ζουν συνήθως γύρω στα 20 χρόνια ελεύθερες αλλά μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 30 σε αιχμαλωσία. Έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στη ζέστη τρώγοντας λιγότερο και χάνοντας το λίπος που τις προστατεύει από το κρύο.

Ο συνομήλικος σύντροφος της Τζίμπι, ο Γουάνγκ, φαίνεται να έχει επηρεαστεί πολύ από τον θάνατό της. «Πιστεύουμε ότι είναι η τελευταία πολική αρκούδα που ζει στην Αφρική», πρόσθεσε η Κέπελ, διευκρινίζοντας ότι ο ζωολογικός κήπος δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την Τζίμπι.

«Το κλίμα εδώ δεν είναι πολύ καλό γι' αυτές. Προσαρμόζονται καλά, όμως δεν μπορούν να αναπαραχθούν», πρόσθεσε.

Η Τζίμπι είχε προσαρμοστεί σε τέτοιο βαθμό που προτιμούσε να κοιμάται στον ήλιο παρά στο κλιματιζόμενο κλουβί της. Της άρεσε να είναι έξω και να κολυμπάει αντί να δροσίζεται σε κλειστό χώρο.

Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία στο Γιοχάνεσμπουργκ μπορεί να φτάσει το καλοκαίρι ακόμη και τους 35 βαθμούς Κελσίου.