ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Πάει για ιστορικό ρεκόρ ζέστης η Αδελαΐδα!

Αυστραλία: Πάει για ιστορικό ρεκόρ ζέστης η Αδελαΐδα!

Για ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών πάει η Αδελαΐδα όπου η θερμοκρασία σήμερα προβλέπεται να ξεπεράσει τους 46 βαθμούς. Το προηγούμενο ρεκόρ της ίδιας πόλης ήταν 46.1 βαθμοί Κελσίου τον Ιανουάριο του 1939.

Και η Μελβούρνη δεν πάει καλύτερα αφού το θερμόμετρο και σήμερα θα σκαρφαλώσει στους 44 βαθμούς καθώς ο καύσωνας που πλήττει τη νοτιανατολική Αυστραλία από τις αρχές της εβδομάδας θα συνεχιστεί έως το Σάββατο. Η Μελβούρνη έχει να ζήσει τέτοιο παρατεταμένο καύσωνα από το 1908.

Λόγω του καύσωνα δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται στη Νότιο Αυστραλία, τη Βικτώρια και περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Τόσο στη Νότιο Αυστραλία όσο και στη Βικτόρια παρατηρούνται διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της υπερφόρτισης του δικτύου.

Δεκάδες άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία λόγω ηλίασης, καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων ενώ στη Μελβούρνη πέθανε ένας ηλικιωμένος κηπουρός ιδιωτικού σχολείου.

Την ίδια στιγμή το Κλιματικό Συμβούλιο της Αυστραλίας με έκθεσή του προειδοποιεί ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών τα φαινόμενα του καύσωνα θα είναι πιο συχνά, πιο παρατεταμένα και πιο ζεστά.

Σύμφωνα με την έκθεση οι πραγματικά θερμές μέρες της Αυστραλίας έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αυστραλία καταγράφηκε το 1960 στην κωμόπολη Οντανάτα της Νότιας Αυστραλίας όταν το θερμόμετρο έδειξε 50.7 βαθμούς Κελσίου.

Φέτος οι θερμότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί είναι οι εξής:

  • Μέκα, Δυτική Αυστραλία 50 βαθμοί
  • Αεροδρόμιο Μούμπα στη Ν. Αυστραλία 49.3
  • Αεροδρόμιο Γουάλγκετ στη Νέα Νότια Ουαλία 49.1

Ακολουθούν δεκάδες άλλες περιοχές με θερμοκρασίας άνω των 48 βαθμών.