ΚΟΣΜΟΣ

Η «Οδύσσεια» μιας 14χρονης που έγινε ντοκιμαντέρ

Η «Οδύσσεια» μιας 14χρονης που έγινε ντοκιμαντέρ

Στα 13 χρόνια της εξέφρασε την επιθυμία να γυρίσει τον κόσμο με ένα ιστιοπλοϊκό. Παρά τις αντιδράσεις ακόμη και της κυβέρνησης της χώρας της η Λόρα Ντέκερ κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο της ένα χρόνο αργότερα.

Η νεαρή Ολλανδή, γνωρίζοντας τα πάντα για την ιστιοπλοΐα – εξάλλου, γεννήθηκε μέσα σε σκάφος – έπεισε την οικογένειά της που έκανε ακόμη και δικαστικό αγώνα για να την εμποδίσει το 2009, πήρε την βιντεοκάμερά της και γύρισε τον κόσμο.

Το ταξίδι των 27.000 ναυτικών μιλίων διήρκεσε 518 μέρες με τη νεαρή κοπέλα να το ολοκληρώνει λίγο πριν κλείσει τα 16. Πέρασε από τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Διώρυγα του Παναμά, διέσχισε τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και ολοκληρώθηκε στο Σεν Μάαρτεν στις Αντίλλες.

Μαζί πάντα είχε την κάμερα και σε συνεργασία με την σκηνοθέτη Τζίλιαν Σλέσιντζερ δημιούργησε το ντοκιμαντέρ Maidentrip. Η Σλέσιντζερ ήταν τότε μία από τους λίγους ανθρώπους που στήριξαν την Ντέκερ στην απόφαση της. Την περίμενε στη στεριά σε αρκετές από τις στάσεις που η νεαρή κοπέλα έκανε για να τη συμβουλεύει και για να συνεργάζονται για το υλικό που είχε συγκεντρώσει.

«Και οι δύο ξεκινούσαμε κάτι που δεν είχαμε ξανακάνει ποτέ. Την εποχή εκείνη υπήρχαν πολλές απόψεις από διαφορετικές πλευρές για το τι πρέπει να κάνει η Λόρα, κανείς όμως δεν εξέφραζε τη δική της», αναφέρει η Σλέσιντζερ η οποία προσπάθησε να μην εμπλακεί πολύ στον τρόπο με τον οποίο η Ντέκερ θα κατέγραφε το ταξίδι της, οι εμπειρίες της οποίας αποτυπώνονται από μέρα σε μέρα στη διάρκεια της Οδύσσειάς της.

Δείτε το βίντεο: