ΚΟΣΜΟΣ

Απέσυρε ο γγ του ΟΗΕ την πρόσκλησή του στο Ιράν για τη Συρία

Απέσυρε ο γγ του ΟΗΕ την πρόσκλησή του στο Ιράν για τη Συρία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν απέσυρε απόψε την πρόσκληση που είχε απευθύνει στο Ιράν να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν εγκρίνει τη συμφωνία του Ιουνίου του 2012, την αποκαλούμενη «Γενεύη 1» που αποτελεί τη βάση για τις νέες συνομιλίες.

«Δεδομένου ότι (η Τεχεράνη) επέλεξε να μην ακολουθήσει τη βασική συμφωνία, (ο Μπαν) αποφάσισε ότι η μονοήμερη συνάντηση του Μοντρέ θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν» είπε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Μάρτιν Νεσίρκι, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη αυτή.

ZRIF-IRAN-570

Νωρίτερα, ο Μπαν είχε δηλώσει ότι η δημόσια διακήρυξη του Ιράν ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία της «Γενεύης 1» που προβλέπει τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, «δεν συνάδει» με τις διαβεβαιώσεις που του είχε δώσει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νεσίρκι, ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στις ειρηνευτικές συνομιλίες της 22ας Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ αντιδρούν για την πρόσκληση του ΟΗΕ στο Ιράν για το «Συριακό»