ΚΟΣΜΟΣ

DW: Ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην ΕΕ

DW: Ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην ΕΕ

Η κριτική διάθεση των Ευρωπαίων αναμένεται να εκδηλωθεί στις συναντήσεις που θα έχει την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει επανειλημμένα και σε υψηλούς τόνους την επιλογή Ερντογάν να προχωρήσει σε μαζικές μεταθέσεις αστυνομικών και να αυξήσει την κυβερνητική επιρροή στην τουρκική δικαιοσύνη μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα.

Ο ίδιος επιμένει, λέγοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει την εκτροπή του πολιτεύματος που, όπως υποστηρίζει, απεργάζονται αντικυβερνητικές δυνάμεις. Ωστόσο οι επικριτές του κάνουν λόγο για παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. «Το τουρκικό κράτος βρίσκεται σε κρίση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προσκόμματα στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας» δηλώνει στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Άντριου Νταφ, μέλος της μεικτής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ΕΕ- Τουρκίας.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ»

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής καλεί τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να δώσει μία «πειστική εξήγηση» για τη θεωρία του ότι ο πρώην σύμμαχός του Βετουλάχ Γκιουλέν υποκινεί συνομωσίες, τις οποίες και υποκρύπτουν οι πρόσφατες αιτιάσεις διαφθοράς. Αλλά και η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Ρενάτε Ζόμερ υποστηρίζει ότι «είναι μεγαλύτερος από ποτέ» ο κίνδυνος εμπλοκής στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει «να μιλήσει ξεκάθαρα» στον Ερντογάν, υποστηρίζει η Ρενάτε Ζόμερ.

Η Άγκυρα γνωρίζει το κλίμα στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να μιλήσει για όλα, ακόμα και για τις εξαγγελίες Ερντογάν περί υπαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ωστόσο, η Άγκυρα θα πρέπει να αποτρέψει «μη δημοκρατικές παρεμβάσεις» σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, προειδοποιεί ο Νταβούτογλου τις Βρυξέλλες. Πρόσφατα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προχώρησε ακόμα πιο πέρα, κατηγορώντας ευθέως τη Γαλλία και τη Μ.Βρετανία ότι ευθύνονται για τις πρόσφατες υποθέσεις διαφθοράς, γιατί θέλουν «να προβάλουν εμπόδια στην όλο και πιο ισχυρή περιφερειακή δύναμη που λέγεται Τουρκία».

Διαβάστε επίσης

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν