ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις τριών υπόπτων για τρομοκρατία στο Τελ Αβίβ

Συλλήψεις τριών υπόπτων για τρομοκρατία στο Τελ Αβίβ

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ συνέλαβαν τρεις παλαιστίνιους οι οποίοι φέρονται ως ύποπτοι για το σχεδιασμό επιθέσεων, κατά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Τελ Αβίβ, κατά ενός συνεδριακού κέντρου στην Ιερουσαλήμ καθώς επίσης και κατά υπεραστικών λεωφορείων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας, Σιν Μπετ.

Δύο από τους υπόπτους είναι από την ανατολική Ιερουσαλήμ και ο τρίτος από την περιοχή Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Η Σιν Μπετ ανέφερε, ότι ένα μέλος της αλ-Κάιντα στη Λωρίδα της Γάζας, ο Αρίβ αλ-Σχαμ, στρατολόγησε τους τρεις υπόπτους για να σχηματίσουν τρεις ανεξάρτητους μαχητικούς πυρήνες. Οι αρχές ασφαλείας του Ισράηλ πιστεύουν ότι ο αλ-Σχαμ έλαβε εντολές απευθείας από τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι τον αιγύπτιο ηγέτη της Αλ Κάιντα. Ο αλ-Σχαμ φέρεται να επικοινωνούσε με τους τρεις στρατολογημένους μαχητές μέσω του Skype και του Facebook.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει έλθει σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές σχετικά με τις απειλές και παρακολουθεί στενά την κατάσταση , ανέφερε η εκπρόσωπος του, Μαρί Χαρφ στην Ουάσινγκτον.

Ο ένας από τους υπόπτους με προέλευση από την ανατολική Ιερουσαλήμ, ονομάζεται Χαλίλ Άμπου Σάρα είναι 23 ετών και φέρεται να προετοίμαζε τις επιθέσεις κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ και κατά υπεραστικού λεωφορείου που θα έφευγε από την Ιερουσαλήμ προς την εβραϊκή περιοχή Μααλέχ Αντουμίμ. Σύμφωνα με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ ο ύποπτος παρακολουθούσε το βαθμό της ασφάλειας του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας από τον παραλιακό δρόμο της πόλης στις ακτές της Μεσογείου. Όσο για την επίθεση των λεωφορείων , το σχέδιο προέβλεπε ο δράστης να πυροβολήσει τα ελαστικά του οχήματος για να το ακινητοποιήσει και στη συνέχεια να επιτεθεί στους επιβάτες καθώς και στις δυνάμεις ασφαλείας και στους διασώστες που θα έφταναν στην περιοχή της επίθεσης.

Ο δεύτερος ύποπτος από την ανατολική Ιερουσαλήμ φέρεται να παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι σχεδίαζε την απαγωγή ενός στρατιώτη ενώ ο τρίτος είχε συμφωνήσει να σχηματίσει ένα κύτταρο σαλαφιστών τζιχαντιστών στη βόρεια Δυτική Όχθη.