ΚΟΣΜΟΣ

Oυκρανία: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ καλεί Πούτιν και Ομπάμα να βοηθήσουν

Oυκρανία: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ καλεί Πούτιν και Ομπάμα να βοηθήσουν

Τη δική του προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί λύση στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία έκανε σήμερα ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ καλώντας Πούτιν και Ομπάμα να συμβάλουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων

Κι ενώ από την Κυριακή μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ο Γκορμπατσόφ σε μήνυμά του προς τους δύο προέδρους τονίζει:

"Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν), κ. Ομπάμα σας ζητώ να κάνετε ένα αποφασιστικό βήμα για να βοηθήσετε την Ουκρανία να ξαναμπεί στο δρόμο μιας ειρηνικής ανάπτυξης. Είμαι βέβαιος ότι διαθέτετε τις δυνάμεις που χρειάζονται για να επιτύχετε αυτόν τον σκοπό. Οι πλευρές που βρίσκονται σε αντιπαράθεση πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν γίνεται να μην βλέπουμε ότι η εξέλιξη των γεγονότων απειλεί όχι μόνον την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες, αλλά και την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο", υπογραμμίζει.

Σήμερα ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αναμιχθεί "στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας".

Η Ουκρανία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, αντιμετωπίζει εδώ και δύο μήνες ένα άνευ προηγουμένου κύμα αμφισβήτησης, μετά την απόφαση των ουκρανικών αρχών να μην προχωρήσουν σε μια προσέγγιση με την ΕΕ για να στραφούν προς τη Ρωσία.

Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις βίαιες συμπλοκές που σημειώνονται από την Κυριακή μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο Κίεβο.