ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Άγριο ξύλο και τραυματισμοί μέσα στο Κοινοβούλιο

Τουρκία: Άγριο ξύλο και τραυματισμοί μέσα στο Κοινοβούλιο

Σε αγώνα κατς μετατράπηκε η συζήτηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στην Τουρκία.

Τα αίματα άναψαν όταν ο Μπουλέντ Τεζκάν, ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υποστήριξε ότι ο γιος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ, κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει εδώ και έναν μήνα την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές ήρθαν στα χέρια και, μέσα στην αναταραχή, ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Οκτάι Σαράλ, γρονθοκόπησε τον ομιλητή.

Ο Μπουλέντ Τεζκάν τραυματίστηκε στο μάτι καθώς έσπασαν τα γυαλιά του και μεταφέρθηκε επειγόντως στο κοντινότερο νοσοκομείο.

xylo2

Σημειώνεται ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της αντιπολίτευσης και του ισλαμικού-συντηρητικού AKP. Πριν από δέκα ημέρες είχαν σημειωθεί και πάλι επεισόδια μεταξύ βουλευτών οι οποίοι αντάλλαξαν ύβρεις και χτυπήματα. Η αντιπολίτευση διαφωνεί με το νομοσχέδιο, το οποίο θεωρεί αντισυνταγματικό, καθώς θα δώσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη δυνατότητα να έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το διορισμό των δικαστών.

Η ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο ενδέχεται να γίνει αύριο το βράδυ.