ΚΟΣΜΟΣ

Νέα οδοφράγματα υψώνονται στο Κίεβο εν αναμονή εξελίξεων

Νέα οδοφράγματα υψώνονται στο Κίεβο εν αναμονή εξελίξεων

Νέα οδοφράγματα στήνουν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Κίεβο μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.


Υπό συνθήκες βαρέος ψύχους, διαδηλωτές από την Πλατεία Ανεξαρτησίας κατέλαβαν το κτήριο του υπουργείου Γεωργίας, ενώ η εκεχειρία τους με τις δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζεται.

Αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και εκπροσώπων των αρχών σημειώνεται ωστόσο έξω από το γραφείο του κυβερνήτη στην πόλη Ιβάνο-Φρανκίφσκ της δυτικής Ουκρανίας.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέφαν Φούλε αναμένεται να επισκεφθεί το Κίεβο εντός της ημέρας.

Ο κ. Φούλε είχε κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας, την οποία ο κ. Γιανουκόβιτς τελικώς απέρριψε προς όφελος μιας προσέγγισης με τη Ρωσία, γεγονός που έδωσε το έναυσμα για τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Γαλλία και Γερμανία κάλεσαν αντίστοιχα τους πρεσβευτές της Ουκρανίας σε Παρίσι και Βερολίνο ζητώντας τους διευκρινήσεις, καθώς και το τέλος της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών.

Την πολιτική κρίση στη χώρα επέτειναν και οι πρώτοι θάνατοι διαδηλωτών από σφαίρες στην περιοχή της Πλατείας Ανεξαρτησίας.

Ακτιβιστής βρέθηκε νεκρός σε δασική έκταση κοντά στο Κίεβο αφού, όπως όλα δείχνουν, είχε απαχθεί, βασανιστεί και αφεθεί να πεθάνει στο χιόνι.


Κατάληψη υπουργείου

Διαδηλωτές με μάσκες περιφρουρούν το χώρο τον οποίο έχουν καταλάβει στο κέντρο του Κιέβου, ενώ άλλοι κρατούν ως τρόπαια τις ασπίδες τις οποίες έχουν αρπάξει από τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Εκατοντάδες άλλοι γεμίζουν σάκους αλλά και ελαστικά αυτοκινήτων με χιόνι, δημιουργώντας νέα οδοφράγματα και ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Τα νέα οδοφράγματα βρίσκονται εγγύτερα στο κτήριο της ουκρανικής Προεδρίας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Ομάδα διαδηλωτών ανέλαβε τον έλεγχο του υπουργείου Γεωργίας, χωρίς να συναντήσει αντίσταση.

«Πρέπει να κρατήσουμε τους ανθρώπους ζεστούς μέσα στο βαρύ κρύο», ανέφερε διαδηλωτής, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, με τη θερμοκρασία στο Κίεβο να κινείται στους μείον 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο αφέθηκαν να αναλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, αλλά όχι να εργαστούν.

Ο πρώην παγκόσμιας πρωταθλητής της πυγμαχίας και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο επέστρεψε στην πλατεία μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιανουκόβιτς και ενημέρωσε τους διαδηλωτές ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν έκανε καμία υποχώρηση.
«Ώρες συζητήσεων σπαταλήθηκαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα», σημείωσε.

Η αντιπολίτευση καλεί σε κατάργηση της νέας νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις, σε πρόωρες προεδρικές εκλογές και σε παραίτηση της κυβέρνησης του Μίκολα Αζάροφ.

Ο Αρσένιι Γιάτσενουκ, αρχηγός του κόμματος της φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο, σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αναταραχή, πάντως, έχει αγκαλιάσει περιοχές στα νότια και στα δυτικά της χώρας, καθώς και στη βορειοανατολική πόλη Σούμι.