ΚΟΣΜΟΣ

Μπραχίμι - Συρία: Τα γυναικόπαιδα μπορούν να φύγουν από τη Χομς

Μπραχίμι - Συρία: Τα γυναικόπαιδα μπορούν να φύγουν από τη Χομς

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη συριακή κρίση Λάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα ότι η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη τον ενημέρωσαν πως οι αρχές θα επιτρέψουν στις γυναίκες και στα παιδιά που συνεχίζουν να βρίσκονται στην πολιορκημένη παλαιά πόλη της Χομς να φύγουν από εκεί άμεσα.


«Αυτό που μας ειπώθηκε από την κυβερνητική πλευρά είναι ότι οι γυναίκες και τα παιδιά στην πολιορκούμενη περιοχή της παλαιάς πόλης μπορούν να φύγουν αμέσως» από αυτή, δήλωσε ο Μπραχίμι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μια ελπίδα ότι αύριο, οι γυναίκες και τα παιδιά θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν την παλαιά πόλη της Χομς», είπε ο μεσολαβητής.

Ο βετεράνος διπλωμάτης δήλωσε ακόμη ότι η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης, η οποία αξίωνε από την κυβέρνηση να απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες φυλακισθέντες, συμφώνησε να ικανοποιήσει το αίτημα της Δαμασκού να της δοθεί ένας κατάλογος των αιχμαλώτων των ομάδων των ανταρτών.

Ακόμη, ο Μπραχίμι είπε ότι θα συναντηθεί ξανά αύριο Δευτέρα με τις δύο πλευρές, όταν αναμένεται να συζητήσουν—κυρίως «διαμέσου του ιδίου», όπως διευκρίνισε—το αίτημα της αντιπολίτευσης να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Μπραχίμι σημείωσε ότι αναμένει οι δύο πλευρές να κάνουν, επίσης αύριο, μια «γενική δήλωση για τον δρόμο που θα ακολουθηθεί» στις συνομιλίες.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι «ικανοποιημένος» με τον τρόπο που εκτυλίχθηκαν οι συνομιλίες σήμερα, διότι αυτός απέδειξε τον «αμοιβαίο σεβασμό» των δύο αντιπροσωπειών.

«Πράγματι, είμαι ικανοποιημένος. Διότι συνολικά υπάρχει ένας αμοιβαίος σεβασμός και αυτοί (οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών) έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι (οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις) είναι σημαντικές και πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε ο Μπραχίμι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών. «Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πνεύμα με το οποίο θα συνεχίσουμε», συμπλήρωσε.