ΚΟΣΜΟΣ

Νέα μεταβατική κυβέρνηση και νέο Σύνταγμα στη Τυνησία

Νέα μεταβατική κυβέρνηση και νέο Σύνταγμα στη Τυνησία

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Μέχντι Τζομάα, ανακοίνωσε την Κυριακή τα μέλη της νέα μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, η οποία θα ηγηθεί της Τυνησίας έως ότου διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. ΟΤζομάα διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός όταν ο ισλαμιστής Άλι Λάραγεντ παραιτήθηκε βάσει συμφωνίας που είχε συνάψει η πολιτική τάξη της χώρας, με στόχο της έξοδό της από την πολιτική κρίση.


Ο Τζομάα ανακοίνωσε τα ονόματα των Χακίμ Μπεν Χαμούντα και Μονγκί Χαμντί ως τους νέους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών αντίστοιχα. «Στόχος μας είναι να φτάσουμε στις εκλογές και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και οικονομίας ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η Εθνοσυνέλευση της Τυνησίας ενέκρινε το νέο Σύνταγμα, μια κίνηση που φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά προς τη μετάβασή της στη δημοκρατία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών, ωστόσο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2014.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει τις αντιδράσεις των πολιτών που θα είχαν ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση μαζικών διαδηλώσεων, αναφέρει το Ρόιτερς.