ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία - Κατάληψη στο Υπ. Δικαιοσύνης

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία - Κατάληψη στο Υπ. Δικαιοσύνης

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουκρανία, τη στιγμή που η προσφορά του Γιανούκοβιτς για αποκλιμάκωση ναυάγησε - Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ σε διάφορα σημεία της χώρας το πλήθος επιτέθηκε σε κυβερνητικά κτίρια.

Ο Βίταλι Κλίτσκο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης με τη μεγαλύτερη απήχηση, κάλεσε σε αποχώρηση των διαδηλωτών από το υπουργείο Δικαιοσύνης λέγοντας πως πρέπει να επιδιωχθεί πολιτική λύση.

Το κλίμα είναι πολεμικό, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.

newego LARGE t 1101 54302649 type12128

Η υπουργός Δικαιοσύνης διαμηνύει ότι εάν δεν αποχωρήσουν οι διαδηλωτές, θα εισηγηθεί κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα, διαδηλωτές έκαναν έφοδο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το κατέλαβαν, στήνοντας οδοφράγματα γύρω από το κτίριο και καταστρέφοντας πορτρέτα του προέδρου Γιανούκοβιτς.

Ο Κλίτσκο, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Udar, κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. «Θέλουν να μείνουν αλλά θα προσπαθήσω να τους μεταπείσω» είπε τα ξημερώματα, επιμένοντας πως πρέπει να βρεθεί «πολιτική λύση», όπως είπε, στη διαμάχη.

Και οι τέσσερις όροφοι του κτιρίου βρίσκονται στον έλεγχο των διαδηλωτών, οι οποίοι επιτρέπουν μεν τη διέλευση των υπαλλήλων για να πάρουν έγγραφα αλλά όχι για να εργαστούν. Η υπουργός Δικαιοσύνης Γελένα Λούκας είπε πως εάν δεν αποχωρήσουν οι διαδηλωτές, σκοπεύει να εισηγηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ανάλογες κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως στο Ντιμπροπετρόβσκ, όπου και εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν σε κυβερνητικό κτίριο αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία. Στο Ζαποροζέτς, οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το δημαρχείο.

Τα πνεύματα στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι οξυμένα μετά τις κηδείες των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν την Τετάρτη -την Κυριακή, έγινε περιφορά του φερέτρου ενός από τους νεκρούς, του 25χρονου Μιχαήλ Ζιζνέφσκι, στους δρόμους της πρωτεύουσας ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν «ήρωας» και συνθήματα εναντίον της αστυνομίας.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί της Τετάρτης είναι τρεις, δύο από τους οποίους από σφαίρες σύμφωνα με την εισαγγελία. Η κάθε πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη για τους δύο θανάτους στην άλλη, με τους διαδηλωτές να μιλούν για πυρά της αστυνομίας και την κυβέρνηση να λέει ότι οι δύο είχαν πυροβοληθεί με καραμπίνες, που δεν διαθέτουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Τα αίτια θανάτου του τρίτου διαδηλωτή παραμένουν θολά.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Οι ταραχές στην Ουκρανία δεν είναι μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση της Ουκρανίας

Ουκρανία: Περαιτέρω διαπραγματεύσεις ζητεί η αντιπολίτευση