ΚΟΣΜΟΣ

Συνωμοσία με δάκτυλο του ιμάμη βλέπει ο Γκιουλ

Συνωμοσία με δάκτυλο του ιμάμη βλέπει ο Γκιουλ

Συνωμότες στο εσωτερικό του κράτους βλέπει ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα νήματα κινεί ο ισλαμιστής ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφέρθηκε στην ύπαρξη ανθρώπων μέσα στον κρατικό μηχανισμό οι οποίοι «παρά το ότι οφείλουν να υπηρετούν το κράτος» δρουν με βάση τα συμφέροντα του δικτύου του ισλαμιστή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (χωρίς να τον κατονομάσει), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας άρχισε σήμερα μια επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία. Μιλώντας στον δημοσιογράφο Αντόνιο Φεράρι, απεσταλμένο της ιταλικής εφημερίδας, ο Γκιουλ επισήμανε ότι «στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού, το Δίκαιο πρέπει να τυχαίνει πλήρους σεβασμού» και πρόσθεσε: «όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις, πρέπει να ακολουθούν ανάλογες παρεμβάσεις», αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης, όπως οι μεταθέσεις αστυνομικών και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να τεθεί υπό πιο στενό κυβερνητικό έλεγχο το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.

gullen 77777777778

Ερωτηθείς σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, και συγκεκριμένα εάν θα επέλεγε «τον (Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ) Άσαντ ή τους ακραίους αντιπάλους του», ο Γκιουλ είπε: «θεωρώ απαράδεκτη τη σύγκριση αυτή. Γνωρίζαμε ότι η αντιπολίτευση μπορούσε να υπερισχύσει μόνον χάρη σε μια ισχυρή υποστήριξη, ώστε να αποτραπεί η κατίσχυση των εξτρεμιστών. Πιστεύω ότι η υποστήριξή μας ήταν σαφώς πιο περιορισμένη από εκείνη που προσέφεραν άλλες κυβερνήσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο νέων επιθέσεων της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, ο Γκιουλ απάντησε ότι η κυβέρνηση της χώρας του ανησυχεί περισσότερο για «τους κινδύνους που προέρχονται από τα σύνορά της με χώρες της Μέσης Ανατολής».

Σε ερώτηση σχετικά με το δικό του πολιτικό μέλλον και το ενδεχόμενο παραμονής του στην προεδρία, ο Γκιουλ απέφυγε να τοποθετηθεί. «Είναι νωρίς ακόμη. Όταν έλθει η στιγμή, μαζί με την οικογένειά μου (. . .) θα λάβουμε την σχετική απόφαση».

Με τον όρο οικογένεια —εξήγησε ο Φεράρι— ο Γκιουλ αναφερόταν στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο οποίο ανήκει, κι όχι ασφαλώς στη σύζυγο και τα παιδιά του.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν, με φόντο την Εργενεκόν