Ισπανία: Είπαν «όχι» στους περιορισμούς στις αμβλώσεις

Ισπανία: Είπαν «όχι» στους περιορισμούς στις αμβλώσεις

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη για να διαδηλώσουν εναντίον των σχεδίων της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας να επιβάλει ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο όσον αφορά τις αμβλώσεις.


Στην κινητοποίηση αυτή, στην οποία κάλεσαν οργανώσεις γυναικών, εργατικά συνδικάτα και πολιτικά κόμματα, συμμετείχαν διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες, από περιοχές όλης της Ισπανίας, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RNE.

«Εμείς οι γυναίκες αποφασίσαμε πριν από πολύ καιρό να είμαστε ελεύθερες», δήλωσε η Ελένα Βαλενθιάνο, αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE, αξιωματική αντιπολίτευση). «Αυτό ούτε οι Συντηρητικοί με την απόλυτη πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο δεν μπορούν να το αλλάξουν», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θέλει να ακυρώσει τις τρέχουσες διατάξεις του νόμου οι οποίες επιτρέπουν τις αμβλώσεις μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και αντιθέτως να κηρύξει τον τερματισμό των κυήσεων παράνομο. Εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο σε περιπτώσεις βιασμών ή εάν η ζωή της μητέρας διατρέχει κίνδυνο.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρδόν, ο οποίος ήταν ο εισηγητής του νέου νόμου για τις αμβλώσεις στη Βουλή.

Στα σχέδια της κυβέρνησης αντιτάχθηκαν και μέλη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) του Ραχόι. Η Καθολική Εκκλησία της Ισπανίας από την πλευρά της χαρακτήρισε το επίμαχο νομοσχέδιο αυτό ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πως αρκεί.

Στη γειτονική Γαλλία έγινε επίσης μια κινητοποίηση εναντίον του νόμου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς αυτούς οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νόμο αυτό περί των αμβλώσεων.

Στην κινητοποίηση η οποία έγινε στη γαλλική πρωτεύουσα συμμετείχαν μέλη της διεθνούς φεμινιστικής οργάνωσης Femen και η γεννημένη στην Ισπανία αντιδήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.