ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ιρανός διπλωμάτης που είχε απαχθεί τον Ιούλιο «είναι ζωντανός»

Υεμένη: Ιρανός διπλωμάτης που είχε απαχθεί τον Ιούλιο «είναι ζωντανός»

Ένας Ιρανός διπλωμάτης ο οποίος είχε απαχθεί στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα τον Ιούλιο είναι ακόμη ζωντανός, δήλωσε ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, διαψεύδοντας τις πληροφορίες πως βρέθηκε αποκεφαλισμένος.


Τον περασμένο μήνα, ένας τοπικός αξιωματούχος είχε πει πως ντόπιοι ανακάλυψαν τη σορό του διπλωμάτη σε μια περιοχή βόρεια των πετρελαιοπηγών της επαρχίας Μαρίμπ.

Τότε, το πρακτορείο ειδήσεων ISNA του Ιράν επικαλούμενο έναν διπλωμάτη στην πρεσβεία της χώρας στην Σανάα είχε διαψεύσει πως το ακέφαλο πτώμα ανήκε στον αγνοούμενο διπλωμάτη.

Σήμερα ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «οι επαφές με τους απαγωγείς του Ιρανού διπλωμάτη διαμέσου μεσολαβητών των φυλών επιβεβαιώνουν ότι αυτός (ο διπλωμάτης) είναι ακόμη ζωντανός και ότι η σορός που βρέθηκε δεν ανήκε σε αυτόν».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε σήμερα δηλώσεις του επιτετραμμένου της Υεμένης στην Τεχεράνη Αμπντάλα αλ Σάρι, σύμφωνα με τον οποίο «το υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με την τύχη του απαχθέντος Ιρανού διπλωμάτη Νουρ Αχμάντ Νικμπάχτ και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι ζωντανός και η κατάσταση της υγείας του είναι καλή».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας εξετάζουν τρόπους να συμβάλουν και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή του. Ελπίζουμε ότι θα ανακοινωθούν σύντομα καλές ειδήσεις σχετικά με αυτή» την υπόθεση, πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα ένας άλλος Ιρανός διπλωμάτης τραυματίστηκε θανάσιμα όταν αντιστάθηκε στους ενόπλους που προσπαθούσαν να τον απαγάγουν.
Οι διπλωματικές αποστολές του σιιτικού Ιράν στον αραβικό κόσμο μερικές φορές γίνονται στόχος, καθώς η διαθρησκευτική βία εξαπλώνεται στην περιοχή.

Οι απαγωγές ξένων είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην Υεμένη. Συχνά τις διαπράττουν δυσαρεστημένα μέλη φυλών για να πιέσουν την κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερα φυλακισμένα μέλη των οικογενειών τους ή να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Άλλες διαπράττονται από μαχητές που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Σήμερα μέλη φυλών έκαναν γνωστό ότι απήγαγαν έναν Γερμανό υπήκοο για να πιέσουν την κυβέρνηση της Υεμένης να απελευθερώσει φυλακισμένους, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Υεμένης.

Ο Γερμανός, περίπου 60 ετών, απήχθη από ένα μέλος φυλής της Μαρίμπ που αξιώνει από την κυβέρνηση να απελευθερώσει τους δύο κρατούμενους γιους του, πρόσθεσε ο αξιωματούχος χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Αμπού Μπακρ αλ Κίρμπι έκανε δεκτό σήμερα έναν Γερμανό διπλωμάτη που εδρεύει στη Σανάα και τον διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται «προσπάθειες από το υπουργείο Εσωτερικών και τις δυνάμεις ασφαλείας» για την απελευθέρωση του Γερμανού, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA. Ο υπουργός είπε ότι αυτές οι απαγωγές «πλήττουν την εικόνα της Υεμένης» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συλλάβει τους δράστες και να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στο Βερολίνο, μια εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι σχηματίστηκε μια ομάδα διαχείρισης κρίσης «για να προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, σε στενή επαφή με την πρεσβεία (της Γερμανίας) στη Σανάα και τις αρχές της Υεμένης».