ΚΟΣΜΟΣ

Σε κλοιό ψύχους η Σλοβενία - Χωρίς ρεύμα 150.000 σπίτια

Σε κλοιό ψύχους η Σλοβενία - Χωρίς ρεύμα 150.000 σπίτια

Σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού" ήταν χθες η Σλοβενία λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων που πλήττουν ολόκληρη τη χώρα και προκαλούν προβλήματα στις συγκοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση.

Από σήμερα το πρωί, η χώρα με απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος έχει τεθεί σε κατάσταση "πορτοκαλί συναγερμού", αν και το δριμύ ψύχος δεν προβλέπεται να υποχωρήσει νωρίτερα από την Τετάρτη. Περίπου 150.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω βλαβών που προκλήθηκαν στο δίκτυο από την κακοκαιρία. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στην περιοχή κοντά στην Ποστόινα και στην Πίβκα, στα νοτιοδυτικά, όπου ορισμένα νοικοκυριά παρέμεναν στο σκοτάδι από την Παρασκευή.

Η επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις περιφέρειες Νοτράινσκο και Πρίμορσκο στα νοτιοδυτικά εκτιμά ότι περίπου 11.500 σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς δεν είναι δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων για αποκατάσταση των βλαβών σε περιοχές που έχουν αποκλειστεί λόγω του πάγου ή λόγω ξεριζωμένων δένδρων που έχουν καλύψει το οδόστρωμα.

Στην περιφέρεια Πόνταβιε στα βορειανατολικά, στη διάρκεια της νύχτας προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 44.000 νοικοκυριά.

Το 75% των σχολείων και των παιδικών σταθμών στη χώρα παραμένουν σήμερα κλειστά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί τα έκτακτα περιστατικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι από πτώσεις στα παγωμένα πεζοδρόμια. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη σιδηροδρομική συγκοινωνία εξαιτίας του πάγου και κορμών δένδρων που έχουν πέσει στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την ΕΕ γεννήτριες για να αποκατασταθούν τα προβλήματα στην ηλεκτρόδοτηση. Αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία,η Αυστρία, η Τσεχία και η Κροατία ήδη ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για βοήθεια και έστειλαν ήδη γεννήτριες.