ΚΟΣΜΟΣ

Άστον: Περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία αλλά υπό όρους

Άστον: Περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία αλλά υπό όρους

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, αν η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον εργάζονται πάνω σ' ένα οικονομικό σχέδιο για την Ουκρανία, δήλωσε η Άστον σε συνέντευξή της στην Wall Street Journal προσθέτοντας πως οι αριθμοί «δεν θα είναι μικροί» και πως το σχέδιο μπορεί να περιλάβει χρήματα, «εγγυήσεις» ή προοπτικές επενδύσεων.

Η Άστον δήλωσε πως η βραχυπρόθεσμη βοήθεια δεν θα εξαρτηθεί από όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με το δημοσίευμα, όμως θα εξαρτηθεί από το αν η νέα ουκρανική κυβέρνηση θα επιδιώξει οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο στο Κίεβο δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς βιάζεται να διορίσει νέα κυβέρνηση.

Ο Γιανουκόβιτς δεν υπέβαλε καμιά πρόταση στο κοινοβούλιο, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βλαντίμιρ Ρίμπακ, σύμφωνα με τοπικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Άστον πρόκειται να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στο Κίεβο για συνομιλίες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Θα προεδρεύσει μια συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 10 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.