ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Έμποροι ναρκωτικών επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Βραζιλία: Έμποροι ναρκωτικών επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Έμποροι ναρκωτικών άνοιξαν πυρ εναντίον μελών μιας Ειρηνευτικής Μονάδας της Αστυνομίας (UPP), που έχει αναπτυχθεί στις φαβέλες του Κομπλέξου ντα Πένια, σε μια περιοχή βόρεια του Ρίο, σκοτώνοντας μία αστυνομικό ηλικίας 28 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.


«Η αστυνομικός, Άλντα Καστίλιος, που τραυματίστηκε από πυρά στην κοιλιακή χώρα, απεβίωσε. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, όμως δεν άντεξε», είπε ένας εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλος ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι, όμως η ζωή του δε διατρέχει κίνδυνο. Δύο κάτοικοι της περιοχής επίσης τραυματίστηκαν, ο ένας εξ αυτών σοβαρά.

Οι κακοποιοί, οπλισμένοι με τουφέκια, άνοιξαν πυρ μέσα από ένα όχημα εναντίον μιας ομάδας πέντε αστυνομικών που περιπολούσε χθες το απόγευμα σε πλατεία της φαβέλας. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, σύμφωνα με την αστυνομία που ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Εδώ και μία εβδομάδα οι έμποροι ναρκωτικών στις φαβέλες Πένια και Κομπλέξου ντου Αλεμάου εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των μελών της Ειρηνευτικής Μονάδας της Αστυνομίας.

Η πολιτειακή κυβέρνηση του Ρίο ξεκίνησε από το 2008 μια επιχείρηση «ειρήνευσης» ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (12 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 2014) και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Οι αρχές έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σε πολλές φαβέλες, κυρίως στις περιοχές στα νότια και στην τουριστική ζώνη, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο κακοποιών και ανέπτυξαν τις λεγόμενες «ειρηνευτικές» μονάδες της αστυνομίας. Ως σήμερα έχουν αναπτυχθεί 38 UPP σε 174 φαβέλες.