ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Σε μυστικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ο Καρζάι

NYT: Σε μυστικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ο Καρζάι

Mυστικές συνομιλίες με ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν με την ελπίδα να πειστούν να συνάψουν ειρήνη με την κυβέρνησή του, διεξάγει ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αφγανούς και δυτικούς αξιωματούχους.


Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο εκπρόσωπος του Καρζάι έχει επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή των μυστικών συνομιλιών και ότι οι τελευταίοι δυο μήνες ήσαν θετικοί.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι συνομιλίες, οι οποίες άρχισαν με πρωτοβουλία των Ταλιμπάν, είναι ως τώρα άκαρπες, και ότι το γεγονός αυτό ίσως αποτελεί μια εξήγηση για την αυξανόμενη εχθρότητα του Καρζάι απέναντι στην Ουάσιγκτον.

Ο Καρζάι ανακοίνωσε τον Νοέμβριο την πρόθεσή του να μην υπογράψει διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Ο Καρζάι έχει ήδη δυο θητείες στην προεδρία και δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Απογοητευμένος από την άρνηση του Καρζάι να υπογράψει τη συμφωνία ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με κορυφαίους διοικητές στο Λευκό Οίκο σήμερα για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής αποστολής στο Αφγανιστάν.

Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σοβαρά μετά την άρνηση του Καρζάι να υπογράψει συμφωνία. Η Ουάσιγκτον έχει τονίσει ότι θα αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν μετά το 2014, εκτός εάν υπογραφεί σύντομα συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις θα μείνουν μόνες να πολεμούν του Ταλιμπάν και σύμφωνα με διπλωμάτες η κατάσταση θα είναι δύσκολη χωρίς την αμερικανική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.