ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σύσκεψη κορυφής για την ασφάλεια των Ολυμπιακών του Σότσι

ΗΠΑ: Σύσκεψη κορυφής για την ασφάλεια των Ολυμπιακών του Σότσι

Η αμερικανική υποστήριξη στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


Στην συνάντηση συμμετείχε επίσης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ.
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας διαβεβαίωσαν τον κ. Ομπάμα ότι έχουν ληφθεί «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των αμερικανών στο Σότσι.

Δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ με 600 ναύτες βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα για να προσφέρουν υποστήριξη, αν ζητηθεί, στους Ρώσους. Τα πλοία εστάλησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Δεκεμβρίου στο Βολγκογκράντ από τους μαχητές της περιοχής του Καυκάσου που απειλούν να χτυπήσουν και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει πλήρη στήριξη και συνεργασία στις ρωσικές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τους Αγώνες» ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το περιβάλλον ασφάλειας, τη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές, καθώς και την πλήρη κυβερνητική υποστήριξη για τους αθλητές μας και τους Αμερικανούς που θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες», συμπληρώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η αμερικανική κυβέρνηση στέλνει σχετικά χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία αξιωματούχων στο Σότσι.

Της αντιπροσωπείας ηγείται η πρώην επικεφαλής Εσωτερικής Ασφάλειας και νυν πρόεδρος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Τζάνετ Ναπολιτάνο, μαζί με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία, του οποίου η παραίτηση ανακοινώθηκε την Τρίτη.