ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συνομιλίες Άστον - Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Συνομιλίες Άστον - Γιανουκόβιτς

Συνομιλίες με τον πρόεδρο της ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έχει σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.


Η κ. Άστον συνομίλησε χθες το βράδυ, στη διάρκεια δείπνου στο Κίεβο, με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, Αρσένι Γιάτσενιουκ και Ολεγκ Τιάγκνιμποκ. Οι συνομιλίες τους διήρκεσαν δυο ώρες.

Οπως δήλωσε ο Τιάγκνιμποκ, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα, οι τρεις άνδρες είναι πιθανό να έχουν μια νέα συνάντηση με την κ. Άστον σήμερα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε το διάλογο για να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα», είπε.

Χθες η αντιπολίτευση κάλεσε τον ουκρανό πρόεδρο να θέσει τέλος στη «δικτατορία» αποδεχόμενος μια επείγουσα συνταγματική μεταρρύθμιση.

Έκκληση ΗΠΑ στον Γιανουκόβιτς για συμβιβασμό

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στον κ. Γιανουκόβιτς για «διάλογο» και «συμβιβασμό για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση».
«Η συνέχιση του διαλόγου και ο γνήσιος συμβιβασμός για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση που μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ουκρανών είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σε τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.


Η αντιπολίτευση ζητεί την περιστολή των προεδρικών εξουσιών

Ο κ. Μπάιντεν ζήτησε για μια ακόμη φορά «να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία ( ... ) για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση».
Αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, την απόσυρση των μονάδων επιβολής της τάξης, την απελευθέρωση των διαδηλωτών και την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τις επιθέσεις και τη βία εναντίον δημοσιογράφων και διαδηλωτών.