Σε κίνδυνο η διεύρυνση της διώρυγας του Παναμά

Σε κίνδυνο η διεύρυνση της διώρυγας του Παναμά

Ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια στον κόσμο, αυτό για τη διεύρυνση της διώρυγας του Παναμά, βρέθηκε σήμερα σε κίνδυνο μετά τη ρήξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα υπερβολικά κόστη που συνδέονται με τις εργασίες, καθώς ο ισπανός κατασκευαστής Sacyr απείλησε με "χρόνια συγκρούσεων ενώπιον των δικαστηρίων".

Εκατό χρόνια μετά τα εγκαίνιά της, η διώρυγα αυτή, από την οποία περνάει το 5% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, δύσκολα μπορεί να ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει ως το 2015, όπως προβλέπεται, την τρίτη σειρά των υδατοφρακτών, ενώ το εργοτάξιο δουλεύει ήδη στο ρελαντί εδώ και εβδομάδες, εν αναμονή μιας λύσης στη σύγκρουση.

Η λύση αυτή θα μπορούσε να δοθεί σήμερα, καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις μεταξύ της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά και του Ενωμένου Ομίλου για τη Διώρυγα, μιας διεθνούς κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τα έργα και διευθύνεται από την ισπανική εταιρεία Sacyr.

Ωστόσο αυτή η τελευταία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Η οπισθοδρόμηση αυτή δεν άρεσε καθόλου στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, που τη Δευτέρα είχε ανεβάσει την τιμή του τίτλου με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία: στις 14:45 (ώρα Ελλάδας), οι μετοχές της Sacyr σημείωναν πτώση κατά 5,88%, στα 3,649 ευρώ, ενώ μάλιστα η αγορά σημείωνε άνοδο 0,18%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την κατάπληξή της γι' αυτή την "αναπάντεχη" ανακοίνωση και ο επίτροπος Βιομηχανίας Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε την "ελπίδα" ότι τα "μέρη θα επανεξετάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες τις θέσεις τους".

Παρόλο που ο ισπανός κατασκευαστής υπόσχεται ότι η κοινοπραξία "θα συνεχίσει να αναζητεί μια λύση όσον αφορά τη χρηματοδότηση για να τελειώσει το πρόγραμμα και τις εργασίες το 2015", ο τόνος της ανακοίνωσής της, στην οποία αποδίδει στην Αρχή της Διώρυγας του Παναμά την ευθύνη για την αποτυχίας των συζητήσεων, είναι ιδιαίτερα σκληρός.